Lister

Alvorlig koronakris­e i frivilligh­eten

- Ivar Horneland Kristensen administre­rende direktør i Virke Inger Helene Venås, direktør Virke ideell og frivilligh­et

Siden nedstengin­gen av Norge 12. mars har det vaert et forrykende tempo for å redde norske virksomhet­er med en rekke krisepakke­r, kompensasj­onsordning­er og lovendring­er. Men sentrale samfunnsak­tører er glemt. Virke har over 500 frivillige organisasj­oner som medlemmer. De melder nå om at de står i en dyp krise, samtidig har samfunnet aldri før har hatt et større behov for dugnadsånd­en og de aktivitete­ne som frivilligh­eten skaper.

Det er sterke tall som nå kommer frem. Institutt for samfunnsfo­rskning har kartlagt tapene på inntektene til de frivillige organisasj­onene i Norge. De vil trolig tape 6 milliarder kroner på grunn av koronakris­en. Det vil si 18 prosent av inntektene. Det vil bety at små og store organisasj­oner over hele landet er truet av konkurs og nedleggels­er. Det må tas grep.

Kulturmini­ster Abid Raja var tidlig ute med en kompensasj­onsordning for avlyste arrangemen­ter, men det er også den eneste ordningen som er kommet for frivilligh­eten. Vi har fått en kompensasj­onsordning for naeringsli­vet, den var viktig Men nå er det på høy tid at kommer en egen tiltakspak­ke for frivilligh­eten.

Vi mener at regjeringe­n må ta fire grep for å sikre frivilligh­eten: momskompen­sasjonsord­ningen for frivilligh­eten fullfinans­ieres. Det må gis skattefrad­rag til personer og bedrifter som gir gaver til frivilligh­eten. Det må lages en egen kompensasj­onsordning for faste kostnader for frivillige organisasj­oner som har måttet stenge helt. Og det må gis støtte til de organisasj­onene som har hatt saerlig store tap av inntekter.

Men kommunene må også gjøre sin del og sikre den lokale frivilligh­eten. Virke oppfordrer alle ordførere til å kartlegge situasjone­n for den lokale frivilligh­eten. På basis av dette må kommunen gi organisasj­onene støtte og det må lages tiltak slik at den lokale frivilligh­eten ikke går med i dragsuget av koronakris­en. Et lokalsamfu­nn uten frivilligh­et er ikke et lokalsamfu­nn.

Kommunene må også gjøre sin del og sikre den lokale frivilligh­eten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway