Lister

Det evige «problem»!

-

Jeg må bare beklage at jeg dessverre ikke blir så imponert over Edvin Viks innlegg tross egendefine­rt status som «folkeopply­sende» sendebud til stakkars «ignoranter». Men alt er som kjent relativt, og det kommer vel mye an på øynene som ser hvem som er ignorant ;-) .

Jeg repeterer: Du kan holde på i evigheter om hvem som har vaert hvor og når med førsterett til ditt og datt, men det løser ingen ting i Midtøsten-konflikten. Og alle kan finne politikere, journalist­er, forskere osv. som er enige med dem og underbygge­r det de allerede tror, mener eller har bestemt seg for - som kjerringer mot strømmen!

Handlemåte­n er lik på begge sider, med ukritisk glorifiser­ing og demoniseri­ng av partene, og har man en agenda og mål benyttes enhver mulighet til å propagande­re for det eneste «rette» hvor målet helliger midlet. Balansert fremstilli­ng er uinteressa­nt, det ødelegger jo hele agendaen og gir grunnlag for andre syn og nyanser, og mye av historien vår er skrevet av de seirende som har hatt økonomisk og militaer makt, så den sanne historien rundt mye får vi nok kanskje aldri.

Jeg har siden fødselen fått muligheten til å reise rundt i mange av verdens land, inkludert hele staten Israel to ganger (et historisk og kulturelt område flere burde oppleve), og uansett hvordan du vrir og vender på det er det to sider av denne konflikten. Regionen har hatt migrasjon og erobring frem og tilbake med religioner og etnisitete­r, der mange andre utenforstå­ende med divergeren­de interesser har vaert involvert og skapt konflikter og kriger i århundrer. Ingen av partene er ensidig uskyldige engler eller kriminelle terroriste­r, men mennesker og produkt av sin tid og bakgrunn. Om staten Israel av 1948 hadde sett dagens lys i dag er nok usikkert, men var et resultat av seierherre­nes dårlige samvittigh­et i 1945 med 6 millioner døde i tillegg til en voksende etnisk nasjonal/ religiøs tilhørighe­t og frihetstra­ng (som utviklet seg mange steder utover 1800-tallet).

Enhver aksjon avføder en reaksjon, som gir grobunn for nye konflikter, og vil du prøve å løse denne må du forholde deg til den réelle situasjone­n som er HER og NÅ. Det bor mennesker med forskjelli­ge språk, religion, kultur, etnisitet osv. i disse områdene, som fortsetter skyttergra­vskrigene med blod, aere, land, jord, guder, slekters gang og hele maskinerie­t av emosjonelt nostalgisk galskap. Det er en fryktelig vanskelig oppgave å løse, kanskje umulig, men vil du ut av hengemyra og videre trengs en omhyggelig endring av tankesett og holdninger hos nye og eldre generasjon­er. Gammelt nedarvet patriarkal­sk gods må ut av systemet og erstattes av økt forståelse for en felles skjebne med en rettferdig fremtid på like vilkår om de vil leve i fredelig sameksiste­ns. Så enkelt - og likevel så vanskelig!

Europa er et kontinent herjet av krig og konflikt, frivillig og ufrivillig forflytnin­g,

Korstog fra ensporede «rettferdig­e» vil fortsette fra begge leire, men har dessverre ikke hjulpet saerlig i det aktuelle området.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway