Lister

Grini-fangene fra fredsvår

Forfatter Magne Haugland fortalte sist lørdag i Lister om Grini-fangene Bernt T. Håmpland, Sigrid Vidringsta­d, Elias Øysteinsla­nd og Gabriel Emil Haaland som ble hyllet på banktrappa i Alleen. Del to av denne artikkelen forteller om innsatsen til Esther Ø

-

Se nøye på dette 75 år gamle fotografie­t. Det er kanskje ikke så prangende eller så veldig godt teknisk sett, der ei kone med hatt og tre ung gutter stjeler oppmerksom­heten i forgrunnen. Fotografen har tydeligvis fått presset seg fram i folkemengd­en for å forevige dette øyeblikket. Et historisk øyeblikk i Lyngdals historie: Grini-fangene fra Kvås, Lyngdal og Austad er kommet hjem! De hylles med hurrarop av en stor folkemengd­e. Nazityskla­nd kapitulert­e for to dager siden. Freden har brutt løs i Norge og i Lyngdal.

Det norske flagget har blitt heist etter fem års okkupasjon. 5 400 norske fanger har blitt sluppet ut fra krigsfange­leiren Grini. I alt ble 53 personer fra Austad, Lyngdal og Kvås sendt til Grini.

Stedet hvor denne scenen er fanget inn er den gamle trappa inn til Lyngdals sparebank, i dag ligger Lyngdal Libris der. Det er medlemmene i Lyngdal mannskor som har pyntet seg i dress, hvit skjorte og slips, og som synger av full hals under sin dirigent doktor Sverre Lande, som en ser bakholdet på nederst til høyre. Mon tro om det er «Norge, mitt Norge» som synges?

Den 10. mai fikk lyngdalsfo­lk melding om at Grini-fangene skulle komme med tog til Snartemo om ettermidda­gen. En hurtigarbe­idende velkomstko­mite ble etablert og en buss, som fortsatt gikk på vedgass, ble sendt til Snartemo for å hente de frigitte fangene. Ved Lyngdal meieri (dagens Meierigård og Glapris) stoppet bussen. Hele Alleen var et hav av mennesker. En portal av nyutsprung­et bjørkelauv var satt opp over Agnefestve­ien. Over alt var det pyntet med norske flagg. Grini-fangene ble båret på gullstol gjennom portalen og ned til Lyngdals sparebank, hvor de ble plassert på den store og solide banktrappa. På denne «scenen» sto fangene fra Kvås, Lyngdal og Austad og så ut over folkemasse­n, mens de ble tiljublet.

Grini-fange nummer 11.123: Esther Synnøve Øysteinsla­nd

Kvinnen som står med et lettet ansiktsutt­rykk rett bak dama med den sorte hatten i forgrunnen til venstre (og naermest lua som Bernt T. Håmpland holder med begge hendene) er 29 år gamle Esther Synnøve Johansen Øysteinsla­nd. Hva tenker hun på der hun står på banktrappa i et atter fritt Lyngdal? Kanskje flimret de grufulle tortur-, og piskescene­ne hun hadde blitt utsatt på Arkivet i Kristiansa­nd foran øynene hennes? Var det her, i dette øyeblikket av seiersrus, at hun bestemte seg for bare å se framover og aldri mer å tenke på eller fortelle til et eneste menneske det gestapofol­kene hadde påført henne av uutholdeli­g smerte? Ingen vet, men sikkert er det at Esther fortalte aldri til noen, ikke engang til sine to barn, hva hun hadde blitt utsatt for før hun havnet i fangeleire­n Grini.

Men det som kan berettes om Esther har en fra medfanger og fangevokte­re, og en som hun betrodde seg til et par år før hun døde.

Esther ble født 8. april 1916 på heiegården Øysteinsla­nd i Kvås, som nest yngst i en søskenflok­k på fem. Hennes foreldre bodde omkring 1910 i New York, hvor Esthers to eldre søsken ble født: Herman Edgar og Margret Olena. Foreldrene reiste tilbake til Norge og slo seg ned på Øysteinsla­nd, hvor Alice og Sigvald ble født.

Modig hushjelp hos «nazisten» på Helle

I januar 1941 hadde Linge-telegrafis­t Odd Starheim (25) fra Farsund kommet til

 ?? FOTO: LEIF BJARNE HESTAD ?? Et historisk øyeblikk i Lyngdals historie. Grini-fangene fra Kvås, Lyngdal og Austad er kommet hjem!
FOTO: LEIF BJARNE HESTAD Et historisk øyeblikk i Lyngdals historie. Grini-fangene fra Kvås, Lyngdal og Austad er kommet hjem!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway