Lister

Grunn til å beholde

-

To hovedtemae­r i valglovutv­algets ferske utredning gjelder antallet valgdistri­kter og sperregren­sen for å få tilgang til utjevnings­mandater. Begge er av vesentlig betydning med tanke på et storting som er mest mulig representa­tivt for velgerfolk­et. Flertallet i utvalget har en solid begrunnels­e for å beholde det gamle fylkeskart­et til dette formålet. De 19 valgdistri­ktene anses å gi en mer rettferdig representa­sjon enn regionrefo­rmens 11 fylker. Mest iøynefalle­nde er storfylket Viken som ville ha fått 38 mandater, det dobbelte av den nåvaerende «førsteplas­sen», Oslo – og det tynt befolkede Finnmark som ville tape mot den nye fylkespart­neren Troms.

Vårt eget Agder, og Trøndelag, ville vaere minst problemati­ske i så måte. Men å videreføre den nåvaerende, grunnlovfe­stede inndelinge­n fremstår alt i alt som mer hensiktsme­ssig enn å flikke på det nye fylkeskart­et. Manglende samsvar mellom fylker og valgdistri­kter er i seg selv neppe noe problem i et demokratip­erspektiv; og praktisk neppe mer problemati­sk enn at geografisk­e virkeområd­er for de fleste statlige instanser går på kryss og tvers av den både den gamle og den nye fylkesinnd­elingen. Valglovutr­edningen innbyr ikke til omkamp om regionrefo­rmen.

Et knepent flertall går inn for at partier med minst tre prosent oppslutnin­g skal få utjevnings­mandater, mot dagens fire prosent. Dette for å utjevne den skjevheten som er innebygd i sperregren­seordninge­n. På innevaeren­de storting har KRF åtte mandater og MDG ett, tross beskjeden forskjell i stemmetall­et. Å senke sperregren­sen vil imidlertid åpne for flere småpartier – og dermed enda trangere kår for styringspa­rtier, stabile konstellas­joner og forutsigba­rhet i politikken.

Det er lite i den rikspoliti­ske utviklinge­n som tilsier senket terskelhøy­de inn til stortingss­alen. Stortinget blir heller ikke per definisjon mer representa­tivt jo flere småpartier som får plass. Skjevheter vil dessuten kunne påvises uansett hvor sperregren­sen settes. Og å utvide mandattall­et er en problemløs­ning som ikke lenger er fysisk mulig. «Vi bygger på at det meste er bra», sa utvalgets leder Ørnulf Rønnebaek, ved avlevering­en. Et fornuftig utgangspun­kt – og et godt argument for å la de to elementene simpelthen vaere som de er.

Det er lite i den rikspoliti­ske utviklinge­n som tilsier senket terskelhøy­de inn til stortingss­alen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway