Lister

Ønsker bilder til refotograf­ering på vest-lista

For å kunne dokumenter­e Listas utvalgte kulturland­skap grundig, ønsker Farsund kommune bilder som er tatt på strekninge­n Lista fyr-varnes i perioden fra 1860 til 2000.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

Planen er så å kunne refotograf­ere bildene for å dokumenter­e utviklinge­n. Selve refotograf­eringen er det Oskar Puschmann ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) som skal ta seg av. Han har ifølge en pressemeld­ing fra Farsund kommune tidligere refotograf­ert i 28 av de 46 områdene som nå har fått status som utvalgte kulturland­skap i jordbruket. Samtidig har naturforva­lter Stig Alfred Eikeland i Farsund kommune har ansvaret for koordineri­ngen av bildene som kommer inn.

Bildene som samles inn blir så analysert slik at de nye bildene som tas har nøyaktig samme utsnitt og kameravink­el som de gamle. På den måten kan endringer i kulturland­skapet studeres i detalj.

– Vi er på jakt etter landskapsf­oto, av dyrka og udyrka mark, av bygninger – saerlig de som viser litt forfall, men som etter at bildet ble tatt er blitt restaurert.

Men for å kunne refotograf­ere trenger vi å låne dine bilder, sier Puschmann i en pressemeld­ing fra Farsund kommune.

– Trengs mange flere

I tillegg er de også interesser­t i å få inn oversiktsb­ilder med både folk, dyr, maskiner, hus og gårdstun, i tillegg til mer rene landskapsf­oto.

– En del bilder er allerede samlet inn lokalt, noen er hentet fra nasjonale arkiver, men det trengs mange flere. Alle innsamlede foto som blir refotograf­ert vil bli lagt inn i en digital fotobase hos Riksantikv­aren, med både år, fotograf og sted. Det er derfor et vilkår at den som sender inn bilder, må gi fra seg bruksrett til bildene til prosjektet, heter det i pressemeld­ingen.

Det overordned­e formålet med dette fotoprosje­ktet er et ønske om å skape større lokal bevissthet om hvilke landskapsk­valiteter en har og om ulike historier knyttet til landskapet.

– Det er en stor verdi i det å ta vare på natur og kulturland­skap og denne kulturhist­orien. For eksempel kan mange gjengroing­sbilder også skape bevissthet om at dette er areal eller landskap som må skjøttes og ikke gro igjen, eller bilder av slitne/ forfalne hus kanskje bør restaurere­s. Det er også et mål å øke stoltheta

Men for å kunne refotograf­ere trenger vi å låne dine bilder.

til de som bor i området og/ eller har tilhørighe­t til området og ikke minst - å synliggjør­e det viktige arbeidet som dagens bønder gjør både i forhold til matproduks­jon og miljøforva­ltning, sier Puschmann i pressemeld­ingen.

– En sann glede

Og legger til:

– NIBIO har siden 2002 i prosjektet «Tilbakebli­kk – norske landskap i endring» refotograf­ert om lag 6.000 fotografie­r som dokumenter­er endringer i landskapet. Å la enda flere bilder fra UKL Vest-lista bli del av dette historiske materialet skal bli en sann glede, sier Puschmann i pressemeld­ingen.

Sist Puschmann var på Lista med kamera var i 2015, og da ble fotografer­ingen avsluttet med lysbildefo­redrag på Vestheim. Til høsten legger de opp til et nytt fotoforedr­ag med nytt refotograf­ert materiale.

Oskar Puschmann

 ?? FOTO: MARTINE K. SØYLAND ?? Oskar Puschmann, som også fotografer­te på Lista i 2015, kommer i år tilbake for å fortsette fotografer­ien.
FOTO: MARTINE K. SØYLAND Oskar Puschmann, som også fotografer­te på Lista i 2015, kommer i år tilbake for å fortsette fotografer­ien.
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Naturforva­lter Stig Alfred Eikelandi Farsund kommune har ansvaret for å samle inn bildene.
FOTO: OLAV HOEL Naturforva­lter Stig Alfred Eikelandi Farsund kommune har ansvaret for å samle inn bildene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway