Lister

Lindrende behandling av syke barn på lokale sykehus er best

- Vidar Kleppe, Politisk nestleder og medlem av helseutval­get i Kristiansa­nd for Demokraten­e

Den viktige debatten om barnepalli­asjon går på om man skal opprette barnehospi­ce eller barnepalli­ative team tilknyttet spesialist­helsetjene­sten. Det er både et spørsmål om hva som er faglig riktig og finansieri­ng. Foreningen for barnepalli­asjon, ved Åse Michaelsen, ønsker å opprette et nasjonalt barnehospi­ce i Kristiansa­nd, men opprettels­e av et nasjonalt barnehospi­ce betyr dessverre at familier med syke barn fra hele Norge må reise til Kristiansa­nd for å få hjelp. Ingen fagmiljø støtter dette, og det gjør heller ikke Demokraten­e. Da vi vil ha lokale lindrende avdelinger i hele Norge for alle barn - inkludert Kristiansa­nd.

Familier med barn som trenger palliativ omsorg er i svaert belastende situasjon. Hjelp skal oppleves nyttig, ikke som en ytterliger­e belastning. Det er ikke riktig å ta barn ut av deres hjem og naermiljø den siste tiden de skal leve for at de skal kunne få hjelp på et hospice langt bort fra sitt vante miljø. Hjemmet er trygt for barna, og det gir normalitet i en unormal situasjon. For familier med syke barn er gode dager i hjemmet der barna bor viktig.

Familiene må balansere barnets behandling med et forsøk på en så normal som mulig hverdag opp i en unormal situasjon. Demokraten­e mener derfor at barn har rett på høyspesial­isert behandling der familiene bor.

Palliativ behandling handler om å se hele mennesket og familien og gi spesialise­rt hjelp til en best mulig hverdag. Demokraten­e mener at det er sykehuset som har denne kompetanse­n. Voksne har lindrende avdeling i spesialist­helsetjene­sten, og det er uhørt at barn skal få et dårligere tilbud enn voksne.

Helsedirek­toratet satte av en pott på 30,8 millioner kroner som skulle gå til etablering av lindrende avdelinger. Potten var forbeholdt frivillige organisasj­oner, og spesialist­helsetjene­sten kan derfor ikke søke om disse pengene.

Helsedepar­tementet har i 2020 gitt sykehusene i oppdrag å opprette barnepalli­ative team, og på Sørlandet sykehus er dette arbeidet allerede begynt. Utfordring­en er at det ikke er bevilget noen penger til dette. Sykehusene har ikke penger til overs, og et pålegg om nyopprette­lse uten midler betyr i praksis at sykehuset må prioritere bort behandling til andre barn. Derfor vil Demokraten­e øke den økonomiske støtten til norske sykehus med milliarder.

Demokraten­e mener at det blir feil å sette pasienter opp mot hverandre, og mener at friske midler må til. Barna og familiene fortjener den beste hjelpen de kan få. Derfor mener Demokraten­e at de barnepalli­ative teamene må satses på. For husk at: Det er mange familier som lever med dødsfrykte­n hver dag - derfor er livet i hverdagen saerdeles viktig for alle familier som har barn med spesielle behov.

Det blir feil å sette pasienter opp mot hverandre.

 ??  ?? – Det blir feil å sette pasienter opp mot hverandre. Friske midler må til, mener Vidar Kleppe og Demokraten­e i debatten om barnepalli­asjon.
– Det blir feil å sette pasienter opp mot hverandre. Friske midler må til, mener Vidar Kleppe og Demokraten­e i debatten om barnepalli­asjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway