Lister

Lovbrudd mot hekkende måker

- Jenny Rolness, Dyrenes Rett

Lovbrudden­e florerer i hekketida. I slutten av mai ble reir fra den sterkt trua krykkja spylt vekk fra en offentlig bygning i Hammerfest. Folk er flere steder blitt filmet mens de går opp på tak og fjerner måkereir eller kaster stein på eggene. Flere saker er anmeldt.

Det er forbudt å skade viltlevend­e dyr og deres reir, bo eller hi. Når hekkingen er i gang er tiltak forbudt. Det gjelder også bruk av fugleskrem­mere. Alle tiltak mot hekking må settes inn i forkant av hekkeseson­gen. Når fuglene er i gang med redebyggin­g er det for sent – da skal de ikke forstyrres og de skal ikke skremmes bort fra reir, egg eller unger med drager og andre innretning­er.

Det er viktig å vaere observant og melde fra om lovbrudd. Det er saerlig fiskemåke og krykkje som er utsatt for ulovlige handlinger i hekketida. Begge artene er rødlistet – fiskemåke som naer truet og krykkje som sterkt truet.

Vi må tåle naturlig dyreliv og laere oss å l eve i fred med naturen.

Skal menneskene fortsette å ødelegge for hekkingen til måkene og samtidig ødelegge naeringsgr­unnlaget deres i havet, kan det gå mot enda mer dramatisk tilbakegan­g for måkeartene.

Vi må tåle naturlig dyreliv og laere oss å leve i fred med naturen. Slik som vi oppfører oss mot andre arter fremstår vi som vandaler, i tillegg til at vi forsøpler dyrenes levemiljø, bygger ned deres leveområde­r og driver rovdrift på deres livsgrunnl­ag. Vi må snu denne utviklinge­n og tilrettele­gge for andre arter i stedet for å ødelegge for dem.

 ??  ?? Lovbrudden­e mot måker florerer i hekketida, påpeker leserskrib­enten.
Lovbrudden­e mot måker florerer i hekketida, påpeker leserskrib­enten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway