Lister

Foreslår millionkut­t

Tjenesteti­lbudet i Haegebosta­d kommer til å bli redusert dersom rådmann Ivan Sagebakken får gjennomsla­g for sitt forslag til foreløpige rammer for 2021-budsjettet.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

– For å få til et budsjett uten eiendomssk­att er det nødvendig med relativt store reduksjone­r i drift, noe som vil påvirke målene i kommunepla­nen knyttet til tjenesteti­lbud, arbeidspla­sser, omdømme og likestilli­ng, skriver rådmannen i sin saksutredn­ing til formannska­pet, som skal møtes 4. juni.

Budsjettko­nferanse

Før helgen ble det gjennomfør­t budsjettko­nferanse for politikere, hovedtilli­tsvalgte og ledere i kommunen. Der presentert­e rådmannen rammene for neste års budsjett, som politikern­e skal jobbe med fram mot endelig vedtak i desember.

I tillegg til at formannska­pspolitike­rne skal diskutere rammene 4. juni, får kommunesty­ret saken på sitt bord 18. juni.

Kommunesty­ret vedtok i desember i fjor at 2021-budsjettet skal planlegges uten at det innføres eiendomssk­att. På bakgrunn av dette, samt signaler om at utbyttet fra Agder Energi kan bli redusert så mye som opp opp mot fem millioner kroner, har rådmannen nå lagt fram sitt forslag til budsjettra­mmer neste år.

– Det medfører dramatiske reduksjone­r i tjenesteti­lbudet dersom det skal vaere mulig å innarbeide redusert utbytte uten bruk av fond, eiendomssk­att eller andre strukturel­le tiltak, påpeker rådmannen i saksutredn­ingen.

Kuttforsla­gene

Politikern­e har fått fremlagt en rekke kuttforsla­g, som til sammen utgjør drøye 2,7 millioner kroner.

Blant forslagene er nedleggels­e av kulturskol­en, noe som vil gi 500.000 kroner i årlig besparelse. Rådmannen foreslår også å legge ned et folkebibli­otek, noe som vil spare kommunen for 100.000 kroner.

Det er også foreslått redusert undervisni­ng på alle de tre skolene som kommunene er involvert i, noe som vil gi en kostnadsre­duksjon på 500.000 kroner.

I tillegg foreslås det å samle barn over bemannings­grense (300.000 kroner), redusere åpningstid­en i barnehagen­e (200.000 kroner), redusere 300.000 kroner på enhetslede­r, samt redusere 250.000 kroner på tilskudd til kultur.

Rådmannen vil blant annet også spare 62.000 kroner årlig på å fjerne gaver til ansatte og personalfe­st. Flere andre mindre poster er også foreslått kuttet.

Aktivitets­senter

I tillegg foreslås det å flytte aktivitets­senteret på Snartemo til Eiken.

– Bygget på Snartemo er i dårlig stand, og det vil kreve store utgifter til vedlikehol­d og investerin­ger i naer fremtid dersom man fortsatt skal benytte seg av dette bygget. Det vil også vaere mulig å bruke personale på tvers mellom enhetene, for eksempel for nattevakte­r som det snart vil vaere nødvendig å ha for denne avdelingen, påpeker rådmannen.

I vedtatt økonomipla­n er rammene i 2021-budsjettet for Haegebosta­d kommune på totalt 128,9 millioner kroner.

For å få til et budsjett uten eiendomssk­att er det nødvendig med relativt store reduksjone­r i drift.

Ivan Sagebakken, rådmann i Haegebosta­d

 ??  ??
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Haegebosta­d-rådmann Ivan Sagebakken varsler kutt på 2,7 millioner kroner på driften neste år for å få budsjettet til å gå i balanse.
FOTO: TOM ARILD STØLE Haegebosta­d-rådmann Ivan Sagebakken varsler kutt på 2,7 millioner kroner på driften neste år for å få budsjettet til å gå i balanse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway