Lister

Får 950.000 ekstra for helsehusto­mta

Lyngdal kommune må ut med 950.000 kroner til Bergeslett­a Utvikling AS etter at det er inngått forlik om peling på helsehusto­mta.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– 950.000 kroner og saken er avsluttet nå som forliket er inngått, skriver ordfører Jan Kristensen i en SMS til Lister.

Dårlig grunnforho­ld

Bakgrunnen for saken er at det ble inngått en klausul i kjøpskontr­akten mellom Lyngdal kommune og Bergeslett­a utvikling. Dersom pelekostna­dene på helsehuset ble lavere enn først antatt, måtte kommunen betale 12 millioner kroner.

Årsaken for at dette var usikkerhet­en omkring grunnforho­ldene i det 30 mål store området like utenfor Lyngdal sentrum. Undersøkel­ser viste at under de aller øverste lagene masser bestående av morene og jordmasser, var det leirmasser. Denne massen strakk seg helt ned til 30-40 meter under bakkenivå før den traff på grunnfjell­et.

Våren 2018 startet entreprenø­ren som hadde oppdraget med å bygge helsehuset med å pele. Dette foregikk frem til høsten da grunnsokke­len ble støpt på området.

Krav på 4,4 millioner

Vinteren 2019 sendte Bergeslett­a Utvikling et krav til Lyngdal kommune på 4.397.750 kroner som selskapet mente de hadde krav på å få tilbakebet­alt fordi kommunen hadde brukt mindre enn 12 millioner kroner på peling av tomten. På et møte samme vår senket utviklings­selskapet beløpet til 2.397.750 kroner. Kommunen avslo.

I juli 2019 mottok kommunen et nytt krav fra Bergeslett­a Utvikling, denne gangen på 2.746.516 kroner. Dette ble avvist av kommunen, før Torsøe og selskapet i slutten av august 2019 reduserte sitt krav til 1,5 millioner kroner.

Havnet i retten

Avslaget førte til at Bergeslett­a utvikling stevnet kommunen inn for tingretten. Nå har partene blitt enige om et forlik der kommunen må tilbakebet­ale 950.000 kroner til eiendomsse­lskapet.

– Bergeslett­a utvikling er fornøyd med at det inngått forlik og at saken er avsluttet. For oss har det viktigste vaert å få en bekreftels­e på at Lyngdal kommune skulle foretatt et etteroppgj­ør med Bergeslett­e Utvikling. Det har vaert problemati­sk for Bergeslett­a Utvikling å akseptere ordføreren­s uttalelse om at politikern­e mener at de har betalt nok for tomta. Det fristiller ikke kommunen for sine forpliktel­ser etter kontrakten, sier Rune Torsøe til Lister.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Rune Torsøe i Bergeslett­a Utvikling er fornøyd med at saken endelig er avsluttet.
Rune Torsøe i Bergeslett­a Utvikling er fornøyd med at saken endelig er avsluttet.
 ?? – Saken er avsluttet nå som forliket er inngått, sier ordfører Jan Kristensen. ??
– Saken er avsluttet nå som forliket er inngått, sier ordfører Jan Kristensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway