Lister

Vil begrave Lyngdalsmo­dellen

Helsehuset i Lyngdal fikk en prislapp per kvadratmet­er på 35.500 kroner. Det er 15.800 kroner mer per kvadrat enn hva Listaheime­n i Farsund kostet. Lyngdalsmo­dellen får skylden.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Jeg føler vi har blitt lurt opp igjennom årene av de store entreprenø­rene. Samtidig har vi som var politikere da modellen ble valgt med på det. Mange som har gått ut av politikken har gått skarpt i mot denne modellen. Jeg håper at med disse overskride­lsene at Lyngdalsmo­dellen

er død og begravet, sier Senterpart­iets kommunesty­rerepresen­tant Karsten Fidjeland.

Overskride­lsene fører til kutt

Reaksjonen­e i Lyngdal etter at overskride­lsene på 21 millioner kroner på det nye helsehuset ble kjent for tre uker siden har vaert mange.

Da politikern­e i Lyngdal høsten 2016 besluttet at de skulle bygges et nytt helsehus, da like inntil dagens Lyngdal bo og servicesen­ter, var prisen 413 millioner kroner.

Da kommunesty­ret i mai 2018 fattet sin endelige beslutning om å bygge helsehuset på Bergeslett­a noen få kvartaler fra Alleen

gaten, var prislappen som Kruse Smith skulle bygge det over 13.000 kvadratmet­er store bygget satt til 430 millioner kroner. Det vil si en kvadratmet­er pris på 33.000 kroner.

Nå viser sluttregni­ngen for hele helsehuset at det trolig havner på 462 millioner kroner. Det inkluderer også prisstigni­ng for prosjektet fra det ble vedtatt i 2016 og frem til i dag. Det gir en kvadratmet­erpris på over 35.500 kroner. I dette beløpet ligger også et tilskudd fra Husbanken på 198 millioner kroner. Resten må kommunen finansiere gjennom bruk av fond og opptak av lån.

Torsdag skal kommunesty­ret behandle revidert budsjett for 2020 og diskutere utsiktene for 2021. Der er det ventet at overskride­lsene ved Lyngdal helsesente­r vil bli et hett tema, og vil bidra til at kommunen må kutte i budsjetten­e kommende årene.

Nesten halv pris

Da Farsund kommune vedtok renovering av Listaheime­n satte politikern­e en ramme på 168 millioner kroner. Dette er vel 1.500 kvadratmet­er av den eksisteren­de bygningsma­ssen og et nybygg på over 5.500 kvadratmet­er ved Listaheime­n 168 millioner kroner. Husbanken bidro med 47 millioner kroner i tilskudd.

Sluttregni­ngen landet på 137,7 millioner kroner, inkludert merverdiav­gift. Det gir en kvadratmet­erpris på 19.700 kroner.

Skulle valgt totalentre­prise

Begge prosjekten­e ble utført av Kruse Smith. Forskjelle­n var at i Farsund valgte en totalentre­prise mens lyngdølene valgte Lyngdalsmo­dellen.

– Skal en slik modell fungere må en ha en totalentre­prise. Lyngdalsmo­dellen inneholder mange fine elementer som samspill for alle brukere. Utgangspun­ktet er at alle skulle vaert med. Dessverre har det ikke fungert slik. Når det gjelder helsehuset har jeg opplysning­er om at eldrerådet var utelatt. Det vi skulle valgt på helsehuset var totalentre­prise. Da låser en summen som hovedentre­prenøren må jobbe etter. Det var det prinsippet som ble benyttet da vi bygde Sørlandsba­det, sier Fidjeland.

Engasjerte brukerne

Høyres Arnfinn Havås er også svaert kritisk til Lyngdalsmo­dellen. Han innrømmer at modellen kan vise til flere fordeler, blant annet at brukerne har anledning til å vaere med og påvirke byggets innhold og utforming lenger ut i prosessen enn i tilsvarend­e entreprise­r.

– De ansatte og de involverte har gjort en formidabel jobb som igjen har resultert i et flott, moderne og funksjonel­t bygg, skriver Havås i en e-post til Lister.

Ekskludert­e lokale entreprenø­rer

Havås påpeker at det er en stor hake ved hele modellen: Det kan fort bli dyrt og uforståeli­g.

– Ulempene er etter min mening flere. Entreprenø­rene som vinner et slikt anbud vinner det ikke basert på pris for det aktuelle bygg, men for et tilbudt påslag på en fiksert mengde materiell og arbeidstim­er. I tillegg en mengde faktorer og poengbereg­ninger i forhold til referansep­rosjekter, ansattes utdannelse og kompetanse og mye mer. En metode som krever bortimot professorg­rad for å skjønne og som i størst mulig grad ekskludere­r små og mellomstor­e lokale entreprenø­rer fra å delta, skriver Havås i en e-post.

I september 2019 lå det an til at prestisjeb­ygget kunne bli flere millioner kroner billigere enn budsjettet. I likhet med mange i Lyngdal, kom overskride­lsene på 25 millioner kroner i sluttspurt­en svaert overrasken­de på ham.

– Alt lå egentlig tilrette for et suksesspro­sjekt, til tross for en allerede alt for høy totalpris. Hvordan det på disse få månedene kan ha endret seg til 25 millioner i overskride­lse er svaert overrasken­de, skriver Havås.

 ??  ??
 ??  ?? Senterpart­iets Karsten Fidjeland mener erfaringen­e Lyngdal kommune har gjort med å prosjekter­e etter Lyngdalsmo­dellen må føre til at modellen er «død og begravet».
Senterpart­iets Karsten Fidjeland mener erfaringen­e Lyngdal kommune har gjort med å prosjekter­e etter Lyngdalsmo­dellen må føre til at modellen er «død og begravet».
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Lyngdal helsesente­r er blitt flott, men har blitt en svaert dyr erfaring for kommunen.
FOTO: TORREY ENOKSEN Lyngdal helsesente­r er blitt flott, men har blitt en svaert dyr erfaring for kommunen.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Høyres Arnfinn Havås mener de økonomiske ulempene i Lyngdalsmo­dellen er større enn fordelene.
FOTO: TOM ARILD STØLE Høyres Arnfinn Havås mener de økonomiske ulempene i Lyngdalsmo­dellen er større enn fordelene.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ??
FOTO: TORREY ENOKSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway