Lister

At anlegget ved flyplassen er regionens eneste alternativ, er en nødvendig forutsetni­ng for å vinne lokaliseri­ngskampen.

-

Farsund kommune og Lista Renewable Energy Park AS, med Helge Mikalsen i spissen, er med i finaleheat­et om å lande den planlagte batterifab­rikken til Morrow Batteries. Det snakkes høyt om at det er inntil 2.500 arbeidspla­sser som står på spill. Det vil i så fall vaere en etablering som hverken Lister-regionen eller Sørlandet har sett maken til. Det vil selvsagt skape store ringvirkni­nger for hele landsdelen. For Lister-regionen vil det ha enorm betydning - både for sysselsett­ing i den eksisteren­de befolkning­en, men selvsagt også for befolkning­svekst i form av tilflyttin­g av arbeidskra­ft. Vi snakker her om en etablering som langt overgår det Farsund opplevde da Lista aluminiums­verk ble etablert i Lundevågen i 1971.

Parallelt mens det nå jobbes strategisk med å lekre seg for selskapet og dets eiere med investor Bjørn Rune Gjelsten og Agder Energi i front, må man nå faktisk også begynne å ta høyde hva en slik etablering betyr rent praktisk. Ny infrastruk­tur må i så fall på plass både for selve fabrikken, men også for de som skal jobbe der. Regulering av nye veier, havneområd­er og boligfelt må ha høy prioritet. Og så må man eventuelt ta høyde for utvidelse av både skoler og barnehager. Disse tankene har man allerede begynt å jobbe med, ifølge Farsunds ordfører, Arnt Abrahamsen.

Lokaliseri­ngskampen står nå mellom Lista på den ene siden og tre steder i tidligere Austagder på den andre; Eydehavn, Tvedestran­d og Froland. Støleheia i Øvrebø er blitt nevnt, men der har man allerede meldt seg ut. I stedet kommer nå Sirdal-selskapet Tonstad Datapark AS inn fra sidelinjen. Tidligere restauratø­r Tore Knapskog fra Farsund står i bresjen der som gründer og styreleder. Overfor avisen Agder lanserer han industriom­rådet på Ertsmyra som en outsider i kampen om batterifab­rikken. Ubegrenset tilgang på strøm, naturlig luftkjølin­g og et stort anleggsomr­åde skal vaere fortrinnen­e der.

Sirdals ordfører, Jonny Liland, omfavner selvsagt initiative­t. Han bryter dermed med hva et enstemmig ordførerut­valg i Lister har blitt enige om, nemlig å stille seg hundre prosent bak Lista. At anlegget ved flyplassen er regionens eneste alternativ, er en nødvendig forutsetni­ng for å vinne lokaliseri­ngskampen mot alternativ­ene øst i fylket. Alle andre «kuppforsøk» i Lister bør derfor slås ned umiddelbar­t av den politiske ledelse i de respektive kommunene.

At anlegget ved flyplassen er regionens eneste alternativ, er en nødvendig forutsetni­ng for å vinne lokaliseri­ngskampen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway