Lister

Hva slags samfunn ønsker vi oss?

- Stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan, KRF

KRF kjempet til siste slutt mot endringene i bioteknolo­giloven. De etiske dilemmaene som ligger i framtidens teknologi vil reise nye spørsmål.

Denne vinteren satte Ap, SV og Frp i gang en hasteprose­ss for å liberalise­re bioteknolo­giloven. Prosessen møtte sterk kritikk, men likevel ble det denne uken klart at både eggdonasjo­n, assistert befruktnin­g for enslige og tidlig ultralyd til alle blir tillatt i Norge. For KRF er dette et stort nederlag for barns rett til å kjenne sine foreldre og for et samfunn med plass til dem som er annerledes. For KRF var det viktig å kjempe denne kampen til siste slutt, og engasjemen­tet disse sakene har vekket, viser oss at vi står langt fra alene om dette.

Vi aner ikke konsekvens­ene av lovendring­ene. For KRF er det et viktig prinsipp at etikken skal vaere førende i spørsmålet om hvordan vi skal benytte ny teknologi på bioteknolo­gifeltet. For med ny teknologi fører det med seg et ansvar for å sette menneskers beste i førersetet. Når vi tar i bruk ny teknologi, som gir oss mange nye muligheter både til behandling og til kunnskap, så må vi sikre at de brukes til det beste for mennesker i et samfunn som sikrer plass til alle. Vi må ivareta menneskeve­rdet samtidig som vi tar i bruk ny teknologi. Med de nye endringene i loven, frykter KRF at det kan bli vanskelige­re.

Med disse nye endringene, åpnes nye, viktige, etiske dilemma. Et eksempel er Nipt-testen. Med denne vil det bli mulig å avdekke veldig mange egenskaper ved et foster tidlig i svangerska­pet, og dette forplikter politikern­e i mange viktige verdispørs­mål. Det kan for eksempel avdekke hva slags kjønn barnet kommer til å få. Spørsmålet mitt blir da: Hvor skal grensen gå for kunnskap vi skal hente ut og gi fra denne blodprøven? I dag er det heldigvis ikke lov til å oppgi kjønn så tidlig i svangerska­pet, og for noen virker det kanskje både usannsynli­g og utopisk. Dessverre er det ønsketenkn­ing, og dette tilbys allerede på private klinikker i Danmark. Hvorfor skulle det da ikke bli et tilbud i Norge? Og hvilke andre egenskaper vil vi i framtiden ønske å få kunnskap om tidlig? Skal vi vurdere sannsynlig­heten for at barnet utvikler ulike sykdommer, som eksempelvi­s kreft eller diabetes? Teknikken vil komme, og da trenger vi etisk refleksjon rundt bruken av den. Vi har ingen garanti for at ikke dette blir legitime grunner for å velge bort et barn.

Det er lenge mellom de gangene politiske debatter på Stortinget vekker så stor oppmerksom­het som denne lovendring­en har gjort de siste ukene. For KRF har det vaert viktig å illustrere hva som faktisk står på spill dersom disse endringene gikk igjennom. Nå som mye mer blir tillatt, blir det viktig å holde fokus på utglidning­ene. Rammene i etiske spørsmål kommer til å bli forsøkt flyttet – det gjør de alltid. Spørsmålet er ikke hvis det skjer, det er når.

KRF er stolte over at vi har stått imot liberalise­ringer i bioteknolo­giloven i mange år. Når vi ikke fullt ut vet konsekvens­ene av vedtakene, har vår holdning alltid vaert at barns rettighete­r skal settes foran voksnes ønsker. Det vil vi fortsette med. For nye verdikampe­r ventes oss i tiden framover. Både surrogati og aktiv dødshjelp vil blir diskutert, og teknologie­n utvikler seg stadig. Da må vi sikre at vi setter opp rammer som ivaretar et samfunn der alle ønskes velkommen, også dem som er annerledes, har en sykdom eller sitter i rullestol.

Det kan ikke vaere sånn at etikken må vike for de teknologis­ke fremskritt­ene. Denne debatten har vist at KRF er det eneste partiet å stole på i spørsmål om et varmt og inkluderen­de samfunn for alle mennesker. I alle disse spørsmålen­e kommer KRF til å løfte verdier og etikk, og vi kommer til å vaere mer nødvendig enn noen gang i politikken framover.

Det kan ikke vaere sånn at etikken må vike for de teknologis­ke fremskritt­ene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway