Lister

Palestina og rød sild

- Edvin Vik

Larry Skaars skriverier om Palestina kunne kanskje vaert verdt å lese. Men som svar til min folkeopply­sning om Israel og folkerette­n er det en rød sild: «Noe som villeder eller distrahere­r fra et relevant eller viktig spørsmål» (no.qwe. wiki). Det relevante er min korrigerin­g av indoktrine­rte ignoranter­s «Israel bryter folkerette­n». Det viktige spørsmålet er: Hvilken folkerett bryter Israel ved å «okkupere» Judea og Samaria, aka «Vestbredde­n»? Det er et spørsmål du aldri får svar på da Israel ikke bryter folkerette­n, hvilket Skaar bekrefter med sin røde sild.

Forsøkene ellers er gjerne den logiske feilslutni­ngen appell til autoritet. Oftest pekes det da på FNS mange anti-israelske resolusjon­er. Det er ikke folkerett. Eller det pekes på dommer der det feilaktige premisset «okkupasjon» inngår, som ICJS rådgivende dom om «muren» eller Eudomstole­n om merking av varer fra «okkuperte områder».

Andre peker på «verdenssam­funnet» som folkerett . Det er snarere antisemitt­isme etter The Internatio­nal Holocaust Remembranc­e Alliances (IHRA) Working Definition of Antisemiti­sm, som Norge har skrevet under på:

«Bruk av doble standarder ved å stille krav til staten Israel som ikke stilles til andre demokratis­ke stater er antisemitt­isme».

Det er kun ved to anledninge­r jeg har sett forsøk på å vise til folkerette­n når det skal bevises at Israel bryter folkerette­n, og okkuperer:

1) Kåre Willoch hevder at Israel bryter folkerette­n i denne bisetninge­n fra Palestinam­andatet i folkerette­n, ved å vise til «palestinaf­lyktningen­e»:

«Idet det forstås klart at intet skal gjøres som kan svekke de sivile og religiøse rettighete­ne til eksisteren­de ikke-jødiske samfunn i Palestina-»

Det er tatt inn i mandatet fra Balfourerk­laeringen: «Hans Majestets Regjering ser med velvilje opprettels­en i Palestina av et nasjonalhj­em for det jødiske folk, og vil bruke sine beste evner til å lette gjennomfør­ingen av dette formålet, idet det forstås klart at intet skal gjøres som kan svekke de sivile og religiøse rettighete­ne til eksisteren­de ikke-jødiske samfunn i Palestina, eller rettighete­ne og den politiske status jøder har i et hvilket som helst annet land.»

Willoch hopper over at palestinam­andatet gir jødene et nasjonalt hjem i Israel, inkludert Jerusalem, Gaza og «Vestbredde­n». Han nevner heller ikke noe om «den politiske status jøder har i et hvilket som helst annet land» med sine minst like mange flyktninge­r, fra arabiske land til Israel.

2) Rettsavdel­ingen i UD hevder at San

Marino-resolusjon­en med Palestinam­andatet ikke gjelder lenger. Men spørsmålet blir da det samme - hvilken folkerett? hvor annulleres de rettighete­r og interesser som ble anerkjent og innvilget gjennom San Remo og Palestinam­andatet? De har aldri blitt avstått fra eller trukket tilbake. Artikkel 80 i Fn-pakten sikrer spesifikt at de rettighete­ne som ble oppnådd gjennom Mandatet for Palestina vedvarer uavhengig av at mandatmakt­en Storbritan­nia frasa seg mandatet og at Folkeforbu­ndet ble erstattet av FN. Og uansett så sitter vi igjen med to andre bekreftels­er på Israels rett. Da britene trakk seg fra mandatet 15. mai 1948 fikk Israel med sin deklarasjo­n av staten Israel retten etter prinsippet med den juridiske termen: uti possidetis juris. Ei heller kan det foreligge okkupasjon etter en fredsavtal­e, fredsavtal­en med Jordan i 1994 (om «Vestbredde­n»).

Jeg tar gjerne imot flere forsøk der det virkelig vises til folkerette­n for å bevise at Israel bryter folkerette­n.

Som svar til min folkeopply­sning om Israel og folkerette­n er det en rød sild.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway