Lister

Vi må skape mer, og inkludere flere i Agder

-

Vi har fått kontroll på smitten. Nå skal vi få fart på Agder igjen. Vi skal skape mer, og inkludere flere.

Vi må tilbake til 30-tallet for å finne tilsvarend­e situasjon i norsk økonomi. Flere hundre tusen står uten jobb, og bedriftene i privat sektor sliter. Selv om samfunnet nå gradvis åpnes igjen, må vi vaere aerlige om at det kan ta tid før norsk økonomi er skikkelig på bena igjen.

Denne krisen viser hvor enormt viktig privat sektor er. I årene fremover vil Agder trenge politikk som legger til rette for vekst og aktivitet i det lokale naeringsli­vet.

Dette er ikke tiden for å blåse opp offentlig sektor.

Jobbene som er tapt i privat sektor må også erstattes med jobber i privat sektor. Velferdssa­mfunnet vårt avhenger av lønnsomme bedrifter som går med overskudd, investerer i arbeidspla­sser og betaler skatt. Slik finansiere­r vi alles velferd.

Som ett av flere tiltak for å motvirke arbeidsled­igheten, foreslår regjeringe­n et tilskudd på 2,5 milliarder kroner til vedlikehol­d av kommunale bygg og anlegg. 139,7 millioner kroner av dette går til kommunene i Agder.

90 millioner til Enøk-tiltak, ladepunkte­r, JATAK, Bim-skanninger og digitalise­ring av eiendomsdr­ift.

Tiltakene vil bli gjennomfør­t på statens eiendommer over hele landet.

600 millioner til kommunale naeringsfo­nd. Pengene vil blant annet fordeles med bakgrunn i ledighetst­allene som ble lagt frem 29.mai. Fylkesford­elingen vil bli klar raskt etter dette.

400 millioner kroner ekstra i skjønnstil­skudd til kommunene, for å dekke utgifter til smittevern.

600 millioner som kompensasj­on for tapte billettinn­tekter for kollektivt­ransporten. Fordeles ut fra andel av det anslåtte inntektsta­pet.

170 millioner til å øke laerlingti­lskuddet.

Regjeringe­n bruker 3,7 milliarder kroner på en grønn omstilling­spakke. Pengene er saerlig rettet mot industrien. Det er gode nyheter for landsdelen vår.

Naeringsli­vet på Sørlandet mener krisepenge­r fra regjeringe­n er «spot on» for Sørlandsk industri og kan bety noe for blant annet batterifab­rikk, hydrogensa­tsing og vindmøller til havs.

Lenge før koronapand­emien traff oss, startet Høyre arbeidet med å ruste norsk økonomi for fremtiden. Vi har ikke bare vaert rustet for krisetider – vi har også vaert rustet for den dagen vi ikke lenger kan lene oss på oljeinntek­tene. Vi har sørget for en rekordsats­ing på forskning, og senket skattene for dem som kan og vil skape verdier og arbeidspla­sser. Vi har lagt til rette for økt naeringsak­tivitet som skal gi norsk økonomi flere ben å stå på.

Koronakris­en har kraftig fremskynde­t behovet for et mer mangfoldig naeringsli­v i Norge. Høyre vil bruke denne muligheten til å laere, fornye oss og legge grunnlaget for grønn vekst som får utslippene ned og som tar Norge inn i fremtiden. Målet er og forblir et baerekraft­ig velferdssa­mfunn med muligheter for alle. Dette arbeidet er nå viktigere enn noen gang.

Veien ut av krisen handler om å skape flere jobber, og få flere permittert­e tilbake i jobb. Å ha en jobb er verdifullt for oss alle, inkludert familiene og lokalsamfu­nnene i Agder.

Vår strategi er at dette skal skje gjennom omstilling, grønn vekst og økt kompetanse, kombinert med et skatteog avgiftssys­tem som legger til rette for innovasjon og flere jobber.

Slik skal vi få fart på Norge igjen.

Ingunn Foss, stortingsr­epresentan­t Agder Høyre

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? – Denne krisen viser hvor enormt viktig privat sektor er, skriver Høyres stortingsr­epresentan­t, Ingunn Foss.
FOTO: MONA WIKØREN – Denne krisen viser hvor enormt viktig privat sektor er, skriver Høyres stortingsr­epresentan­t, Ingunn Foss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway