Lister

Aksepterer ikke forslag om å legge ned Årnes skole

Foreldrene til barna ved Årnes skole er svaert negative til at Lyngdal kommune foreslår å legge ned barneskole­n og flytte elevene til Berge og Å skoler.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Vi var ikke kjent med forslaget før vi fikk en e-post av rektor på torsdag om at skolebruks­planen skulle opp til høring. Mandag hadde vi møte i FAU der saken ble diskutert, og alle foreldrene er enige om at skolen må bevares. Vi har informert alle foreldrene via ei nettgruppe, og alle er negative til dette forslaget, sier nestleder i FAU ved Årnes skole, Susanne Vatland.

Sammen med lederen av FAU, Mari Christine Aunevik

Henriksen, og Vatlands datter Elise Vatland (12), som også er leder av elevrådet ved skolen, står de oppgitte og kampklare til å kjempe for skolens eksistens.

Torsdag i forrige uke ble et høringsfor­slag til revidering av skolebruks­planen for Lyngdal fram mot 2030 offentligg­jort. Her foreslår gruppen som har utarbeidet rapporten at kommunen fra høsten 2021 legger ned Årnes skole, og at 75 prosent av elevene flyttes til Å barneskole. Det foreslås at de resterende elevene overføres til Berge barneskole.

Dette foreslår gruppen, til tross for at begge skolene mangler arealer til å ta imot de til sammen 120 elevene som i dag går ved Årnes skole. Ved begge skolene må det foretas investerin­ger for å få plass til alle barna.

Ifølge utredninge­n kan kommunen på driftsside­n spare rundt tre millioner kroner i årlige driftskost­nader ved å gjøre dette grepet.

Torsdag skal oppvekstko­miteen i Lyngdal ta stilling til om forslaget skal legges ut til høring.

Elever til fulle skoler

Fau-ledelsen ved skolen tar avstand fra utvalgets påstand om at kommunen kan spare tre millioner kroner. Aunevik Henriksen viser blant annet til at det i regnestykk­et som er lagt fram ikke står noen ting om hvor mye det vil koste å transporte­re elevene fra Årnes og Dragedals-området til Å eller Berge.

– De som har utarbeidet rapporten har kun sett på de økonomiske gevinstene. Vi kan ikke forstå at det kan bli gevinst av å putte så mange elever inn på skoler som allerede er fulle på innsiden og utsiden. Berge har ikke engang nok uteplass, sier Aunevik Henriksen.

En god skole

I dag har Årnes skole vel 120 elever. Ifølge prognosene kan klassestør­relsene fram mot 2030 ligge på mellom 15 og 20 elever per trinn. På det meste kan skolen ta opp mot 160 elever.

– I dag er det 25 elever på det første trinnet. Prognosene for årskullene de naermeste årene viser at de vil variere på mellom 15 og 20 barn. Sønnen min Silas som går i første klasse, stortrives. Lekeparken og skolens betydning som samlingsst­ed for denne delen av kommunen er viktig for oss, sier Aunevik Henriksen.

– Vi bor i Hobdenfelt­et fordi vi ville at barna våre skulle sokne til Årnes skole. Jeg vet at det er mange som har flyttet til Årnes fordi de ville tilhøre denne skolekrets­en. Jeg har selv vaert elev her. Det er en god skole med et godt rykte. Denne saken er veldig belastende for elevene og oss foreldre. Elevene blir lei seg og redde for fremtiden. Saken er også belastende for laererne som mister fokuset på jobben de skal gjøre overfor elevene, sier Vatland.

– Vi er absolutt ikke nøytrale i denne saken. Det handler om våre barn. De vil samle barna på to skoler og kutte i antall ansatte med det samme antall barn. Jeg vil be foreldrene ved Berge og Å skoler om å engasjere seg. Deres barn vil også få et dårligere tilbud dersom forslagene til skolebruks­plan blir vedtatt, sier Vatland.

– Vil ikke flytte

Leder av elevrådet ved Årnes skole, Elise Vatland, sier elevene har engasjert seg i saken.

– Vi har ikke diskutert dette i elevrådet, men alle jeg vet om på skolen vil ikke flytte! De vil ikke starte på nytt på en ny skole, sier elevrådsle­deren.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? – Elevene vil ikke starte på en ny skole, sier leder av elevrådet ved Årnes skole Elise Vatland (midten) om høringsfor­slaget til skolebruks­plan. Sammen med sin mor Susanne Vatland (t.v.) som også er nestleder i FAU og leder av FAU ved Årnes skole Mari Christine Aunevik Henriksen vil de kjempe mot forslaget.
FOTO: TORREY ENOKSEN – Elevene vil ikke starte på en ny skole, sier leder av elevrådet ved Årnes skole Elise Vatland (midten) om høringsfor­slaget til skolebruks­plan. Sammen med sin mor Susanne Vatland (t.v.) som også er nestleder i FAU og leder av FAU ved Årnes skole Mari Christine Aunevik Henriksen vil de kjempe mot forslaget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway