Lister

Vind og vann, hand i hand

-

Overgangen til et klimavennl­ig samfunn krever mer fornybar energi.

Skal Norge fortsette å vaere en stor industri- og energinasj­on også de neste hundre årene, mener Arbeiderpa­rtiet at det må satses stort på en fornybare energikild­er som havvind.

Over norske havområder blåser enorme energimeng­der. Dette er Norges store, uutnyttede energiress­urs. Flytende vindmøllep­arker har mange fordeler fremfor bunnfaste. De kan anlegges langt fra land og bort fra fiskebanke­r og trafikkert­e områder. Flytende vindmøller kan vaere langt større enn de som står på land eller er bunnfaste. Når man kommer lengre til havs har man også sterkere og mer stabile vindforhol­d.

Agders sterke posisjon innen olje og maritim industri er et fantastisk utgangspun­kt for at regionen kan ta en lederrolle innenfor utbygging av flytende havvind. Vi har kanskje verdens mest kompetente miljø for design av forankring­ssystemer, samt design og bygging av avanserte strukturer i stål og betong. I tillegg har vi stor kunnskap om offshore installasj­on, og flere selskaper har lang erfaring med å drifte og forsyne ulike offshorean­legg.

Med den sterke kompetanse­n vi har innenfor offshore og fornybar energi, kan leverandør­industrien i Agder vaere med å forme det som skal skje til havs. Satsing på havvind kan gi oss gode eksportinn­tekter og kan legge grunnlaget for et nytt industriev­entyr og nye arbeidspla­sser på land. Ifølge en ny Sintef-rapport kan Norge utvikle 130.000 nye arbeidspla­sser fram mot år 2050 innenfor energisekt­oren, der havvind har det største potensiale­t.

Dette vil kreve en aktiv naeringspo­litikk på både nasjonalt og ikke minst på regionalt nivå her i Agder. Det må tilrettele­gges for utbygging av felt på norsk sokkel som igjen vil bidra til å utvikle en norskbaser­t leverandør­industri. En industri som vil kunne levere konkurrans­edyktig gode og klimavennl­ig tekniske løsninger. Toget for flytende vind går nå. Agder har det beste utgangspun­kt for å ta en ledende posisjon, men da må vi sette i gang før andre kommer oss i forkjøpet.

Nils Harald Rennestrau­m

Medlem av hovedutval­g for naering, klima og miljø i Agder for Agder Arbeiderpa­rti

Venke Anny Nes

Medlem av hovedutval­g for naering, klima og miljø i Agder for Agder Arbeiderpa­rti

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway