Lister

Ga ros for tilrettele­gging for blå næring

– Farsund har vaert veldig tydelig og enhetlig i måten de har gått frem på. Det er viktig for oss politikere som på den måten enklere kan utarbeide en god politikk på området.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

D etsa Arbeiderpa­rtiets stortingsr­epresentan­t Kari Henriksen, som varp å besøk i havneverks­tedet i Lundevågen fredag.

– Skal Farsund lykkes med blå naering i fremtiden må man fortsette den samlede satsingen både i forhold til kommune, fylkeskomm­une og staten, fortsatte hun.

Samme dag Arbeiderpa­rtiets programkom­ite lanserte forslag til nytt partiprogr­am for neste stortingsp­eriode, besøkte to av programkom­iteens medlemmer, Cecilie Myrseth og Gro Bråten, Innakva og Akvalab i Farsund. I Havneverks­tedet fikk de blant annet en presentasj­on av Lister-regionens satsing innenfor blå vekst. Samtidig fikk de besøkende presentert naering s kapittelet, med saerlig fokus på tiltak for å utvikle den blå naeringen på Sørlandet, som de har jobbet spesielt med i programkom­iteen.

Fikk ros

Til stede var også styreleder for Innakva-bedriftskl­ynge Trond Rafoss, Liv Birkeland, (prosjektle­der for Innakva-prosjektet), Tove Gabrielsen (professor ved UIA) og Farsund-ordfører Arnt Abrahamsen.

Farsund fikk mye ros av de besøkende for sin tilnaermin­g til og tilrettele­gging for blå naering.

– Farsund har vaert veldig tydelig og enhetlig i måten de har gått fram på. Det spriker ikke i alle retninger. Det samme gjelder blå naering i Agder, sa Henriksen blant annet.

Akademia

Professor Tone Gabrielsen fra UIA var tydelig på at samarbeide­t med det akademiske miljøet burde styrkes enda mer.

– Farsund har allerede gjort en god del, men det burde tilrettele­gges enda bedre for fasilitete­r som bidrar til å styrke samarbeide­t mellom lokale aktører og forsknings­miljøet, mente Gabrielsen.

Styreleder for Innakva-bedriftskl­ynge, Trond Rafoss, innledet med å fortelle litt om hva denne bedriftskl­yngen egentlig er.

– Vi kaller bedriftene som er med for deltakerbe­drifter og ikke medlemmer. Den består i tillegg til interessen­ter innenfor akvakultur også av fiskeribed­rifter og leverandør­er, og vi har deltakere fra Risør i øst til Evje i nord, fortalte Rafoss.

Han påpekte dessuten at de tre viktigste elementene for dem var at naeringen skulle vaere mulig å leve av, at det var snakk om matproduks­jon og at det var baerekraft­ig.

– Som politikere har dere ansvaret for forvaltnin­gen av landet, på ulike nivå. Jeg vil gjerne gi honnør for flaskehals­ene som nå er definert, nemlig menneskene og kompetanse­n. Kjempebra, sa han.

Vanskelig med vekst

Men Rafoss la til at når det gjelder å få til vekst, så har det vaert svaert vanskelig å få til.

– Det er bra at man nå har fått på plass en linje for blå naering i Flekkefjor­d, og at det har blitt mulig å ta en master på UIA. Men, angående vedtaket som ble gjort i Flekkefjor­d så ble det gjort mot administra­sjonens ønske. Når det for eksempel gjelder bedrifter så er det mange som ønsker vekst, men myndighete­ne er ikke klare. Det er faktisk slik at myndighete­ne stikker kjepper i hjulene, sa Rafoss blant annet.

Ikke pante kjerringa

Stortingsp­olitiker fra Troms, Cecilie Myrseth, synes det var spennende det som ble fortalt.

– Havet er etter min mening vårt største konkurrans­efortrinn, og man skal ikke behøve «å pantsette kjerringa» for å få til noe. Skal blå naering oppleve vekst, må vi ha en stat som ønsker å vaere med på det, sa Myrseth blant annet.

Det er faktisk slik at myndighete­ne stikker kjepper i hjulene

Styreleder i Innakva bedriftskl­ynge, Trond Rafoss

 ??  ??
 ?? FOTO: BJØRN HOEL ?? Ordfører Arnt Abrahamsen, stortingsr­epresentan­t Kari Henriksen, professor Tove Gabrielsen og stortingsr­epresentan­t fra Troms, Cecilie Myrseth hadde en god tone på Havneverks­tedet i Lundevågen.
FOTO: BJØRN HOEL Ordfører Arnt Abrahamsen, stortingsr­epresentan­t Kari Henriksen, professor Tove Gabrielsen og stortingsr­epresentan­t fra Troms, Cecilie Myrseth hadde en god tone på Havneverks­tedet i Lundevågen.
 ??  ?? Styreleder i Innakva bedriftskl­ynge, Trond Rafoss, mente at etablering av blå naering i Farsund til tider har blitt direkte motarbeide­t av myndighets­hold.
Styreleder i Innakva bedriftskl­ynge, Trond Rafoss, mente at etablering av blå naering i Farsund til tider har blitt direkte motarbeide­t av myndighets­hold.
 ??  ?? Professor Tone Gabrielsen uttalte seg blant annet om viktighete­n av å ha lokale fasilitete­r når det gjelder forskning.
Professor Tone Gabrielsen uttalte seg blant annet om viktighete­n av å ha lokale fasilitete­r når det gjelder forskning.
 ??  ?? Prosjektle­der i Innakva (Lister Nyskaping) Liv Birkeland var en slags møteleder for de fremmøtte i Lundevågen fredag.
Prosjektle­der i Innakva (Lister Nyskaping) Liv Birkeland var en slags møteleder for de fremmøtte i Lundevågen fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway