Lister

En annerledes Tv-aksjon

Korona-situasjone­n gjør at årets Tvaksjon ikke blir som den har vaert tidligere.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

Som i de fleste andre Tv-aksjonkomi­teer er komiteen i Farsund i innspurten av planleggin­gen av årets innsamling, som i år skal gå til WWFS arbeid for å redusere plastforsø­plingen både i naturen og i sjøen.

– Vi er nå klare til å gjøre en innsats for Tv-aksjonen den 18. oktober, hvor målet er å redde havet fra plastforsø­pling. Det er en sak som er veldig viktig for fremtiden og for livet både i havet og ellers. Nå må vi bruke kompetanse og midler til å få dette ut til land hvor man kanskje ikke er så opptatt av dette med miljø og natur som vi er, sier ordfører Abrahamsen.

Digital innsamling

Under Tv-aksjonen har vanligvis bøssebaere­rne gått rundt fra dør til dør for å samle inn penger. Slik blir det derimot ikke i år.

– På grunn av Covid-19 og de restriksjo­nene som er rundt det, så blir det ikke noe dør til dør i år. Det vil i stedet bli en elektronis­k bøsseinsam­ling som vil bli organisert av kommunen. I tillegg vil vi som vanlig oppfordre kommunens bedrifter til å vaere med og ta dette på alvor gjennom en naeringsli­vsstafett, sier Abrahamsen.

I tillegg vil det også vaere mulig å komme med bidrag med Vipps, Spleis og kontooverf­øring.

I fjor ble det samlet 426.755 kroner i Farsund mot 480.827 kroner i 2018. Hvordan årets innsamling, som kun foregår digitalt, vil slå ut her vites ikke.

– Det blir jo veldig spennende å se om det er en fordel eller en ulempe med å ha en ny innsamling­småte. Det kan jo godt hende at en elektronis­k variant vil kunne trekke til seg et yngre giverpubli­kum, sier Øystein Mikalsen.

Ettersom kommunen har en lang sjøfartshi­storie og har «Kysten er klar» om motto, føler han årets Tv-aksjon appellerer spesielt til Farsund.

– Farsund er en by som har levd av og for havet i alle år, hvor hele rikdommen, historien og bakgrunnen vår kommer av at vi har vaert flinke når det gjelder sjø og hav, så dette bør vaere et tema som engasjerer mange, sier Mikalsen.

Ungdomssko­len deltar

Blant annet har dette temaet engasjert elevene ved Farsund ungdomssko­le, som siden 2017, da det drev i land en hval på Vestlandet med over 30 søppelsekk­er i magen, har engasjert seg i et prosjekt som heter Havmonster­et.

– Hendelsen i 2017 ble en tankevekke­r for oss, og vi startet derfor dette prosjektet. Da vi hørte at inntektene fra årets Tv-aksjon skulle gå til å bekjempe plast i havet, så tenkte vi at det kommer midt inn i det vi jobber med gjennom hele året, egentlig, sier Agnethe Birkeland Salvesen, laerer ved Farsund ungdomssko­le. Og fortsetter.

– Samtidig vet vi jo at andre land ikke er like heldige som oss og har ikke de samme ressursene til å behandle det plastavfal­let som blir produsert. Da synes vi det er kjempefint at vi kan vaere med og bidra til å hjelp andre land som ikke er så heldige som oss med å finne gode løsninger for behandling av plast før det havner i havet, sier Birkeland Salvesen.

Bading

Farsund-ordføreren har også blitt utfordret av Lyngdal-ordfører og fetter Jan Kristensen til å ta seg et bad om lyngdølene gir mer i snitt per innbygger enn Farsund.

– Jeg har ikke noe imot å bade, men synes samtidig at fokuset skal vaere mer på aksjonen i selg selv og oppfordre til å samle inn mest mulig enn på familiaere konkurrans­er, sier Abrahamsen.

Jeg har ikke noe imot å bade, men synes samtidig at fokuset skal vaere mer på aksjonen i selg selv

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Tv-aksjon-komiteen i Farsund består i år av Nina Hansen (t.v), Kari Frestad, Agnethe Birkeland Salvesen, Einar Buø, Øystein Mikalsen, Grace Buch og Arnt Abrahamsen
FOTO: OLAV HOEL Tv-aksjon-komiteen i Farsund består i år av Nina Hansen (t.v), Kari Frestad, Agnethe Birkeland Salvesen, Einar Buø, Øystein Mikalsen, Grace Buch og Arnt Abrahamsen
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway