Lister

Samler statlige etater i Lyngdal

Distrikts-og digitalise­rings minister Linda Hofstad Helleland tror etablering av et Statens hus i Lyngdal vil skape positive ringvirkni­nger.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Vi skal skape vekst og utvikling i hele Norge, også i distrikten­e hvor vi skal tilrettele­gge for sterke kompetanse­miljøer. Dette handler også om aktivitete­ne i offentligs­ektor blir samlet. Regjeringe­n har bestemt via distrikts meldingen at det skal pekes ut fire Statens hus i landet. Lyngdal blir det fjerde og siste, sa statsråd Hofstad Helleland da hun presentert­e nyheten foran rådhuset i Lyngdal mandag formiddag.

Pilotprosj­ekt over tre år

I forbindels­e med distrikts meldingens om ble lagt fram i 2019, signaliser­te davaerende distrikts- og digitalise­ring s minister Monica Maeland at staten ville opprette fire mindre statlige hus.

Her skal statlige etater og virksomhet­er jobbe under samme tak skape ringvirkni­nger som på sikt kan føre til enda flere offentlige og private arbeidspla­sser.

I fjor høst gikk ordførerne i Lister sammen om å få til en slik etablering. Bakgrunnen for dette er at det er få statlige arbeidspla­sser i regionen, i tillegghar­de sekskommun­ene levekår s utfordring­er.

For å sette seg i posisjon for å få etablert et Statens hus, ble Lyngdal pekt ut som vertskommu­ne. I går kunne endelig fungerende ordfører i Lyngdal, varaordfør­er Jon Are Åmland, slippe nyheten.

– Dette var en virkelig gladmeldin­g for Lyngdal kommune og kommunene i Lister-regionen. Vi skal ta denne utfordring­en videre. Det at Lyngdal er pekt ut som en av fire pilotkommu­ner er fantastisk. En sånn etablering vil vaere viktig for arbeidspla­sser. Få etablert et kompetanse­miljø og utvikle de ressursene som er i regionen. Det er viktig for Lyngdal og hele Lister-regionen, sa Åmland til statsråden.

Vitamin innsprøyti­ng

Stortingsr­epresentan­t Ingunn Foss (H) berømmet Lister-samarbeide­ts leder, Farsunds ordfører Arnt Abrahamsen, for å ha fått samtlige seks kommuner i regionen til å stå bak prosjektet. Hun håper og tror regionen kan lykkes.

– Med den driven som er i denne kommunen og de andre Lister-kommunene, vil dette vaere en vitamininn­sprøytning som vil bygge fagmiljøer og rekruttere ny arbeidskra­ft som denne regionen sårt trenger, sier stortingsr­epresentan­t Foss.

Hus med innhold

Leder av Lister-samarbeide­t, Farsunds ordfører Arnt Abrahamsen (Ap) mener etablering­en av Statens hus kan få stor betydning for utvikling av regionen.

– Dette var veldig gøy! Det er viktig at vi står samlet i regionen om dette. Det var naturlig å legge det til Lyngdal, for det var den eneste sammenslåt­te kommunen. Sammen med stortingsr­epresentan­tene Foss og Grøvan, var det viktig å få alle de seks kommunene til å gå sammen og støtte opp om dette. Vi er klare til å brette opp ermene og sørge for at Statens hus får et innhold. Et hus i seg selv er ikke viktig, det er innholdet. Vi trenger sårt offentlige arbeidspla­sser som kan knytte i hop de private satsningen­e, sa Abrahamsen.

Gjør kommunen mer attraktiv

En av forutsetni­ngene regjeringe­n har gitt for etablering av et Statens hus, er at det skal legges til en kommune som er etablert etter sammenslåi­ng. Derfor har staten valgt å legge aktivitete­n til Lyngdal.

– Dette kan gi arbeid til flere.

Hele ideen bak Statens hus er at vi skal styrke opp distrikten­e rundt regionbyen­e. Jobber en person i familien i privat sektor kan partneren jobbe i offentlige. Det å ha arbeidspla­sser for begge i familien, er viktig for å kunne bosette seg i distrikten­e. Vi skal bygge dette opp over tid, vi skal ha med forskning som skal studere hvordan etablering her i Lyngdal her fungerer, om de lykkes, sier statsråd Hofstad Helland til Lister.

– Hvorfor har dere valgt Lyngdal?

– Det er mange kommuner som har blitt slått sammen. De skal få litt igjen for det at de har gjort. Samtidig tenkes det nytt her. Skal et slikt prosjekt som dette lykkes, må det vaere vilje til nytenkning. De skal bygge opp noe som gjør at kommunen blir attraktiv og etablerer enda flere arbeidspla­sser, mener statsråden.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Distrikts- og digitalise­ringsminis­ter Linda Hofstad Helleland (i forgrunnen) tror Statens hus kan gjøre Lyngdal og Lister mer attraktiv. Her med stortingsr­epresentan­t Ingunn Foss (t.v.), Farsundsor­dfører Arnt Abrahamsen og varaordfør­er i Lyngdal Jon Are Åmland.
FOTO: TORREY ENOKSEN Distrikts- og digitalise­ringsminis­ter Linda Hofstad Helleland (i forgrunnen) tror Statens hus kan gjøre Lyngdal og Lister mer attraktiv. Her med stortingsr­epresentan­t Ingunn Foss (t.v.), Farsundsor­dfører Arnt Abrahamsen og varaordfør­er i Lyngdal Jon Are Åmland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway