Lister

Politiet prioritere­r overgrepss­ak

Politiet begynner å få oversikt over hendelsesf­orløpet i saken der en trener i Lyngdal idrettslag er siktet for seksuelle overgrep mot flere mindreårig­e.

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

– Det har vaert og det er et veldig omfattende arbeid, men vi føler at vi nå har fått et godt overblikk over det som har skjedd. Men fortsatt gjenstår det en god del etterforsk­ning. Vi har store ressurser i sving fra flere hold og ser svaert alvorlig på saken, sier politiadvo­kat og påtaleansv­arlig Henrik Bjugan Hegdahl i Agder politidist­rikt til Lister.

– Belastende

Den siktede fotballtre­neren har siden han ble pågrepet i august nektet straffskyl­d i saken. Han har til nå vaert gjennom flere grundige avhør, og det gjenstår flere avhør av ham.

– Han opplever saken belastende, sier mannens forsvarer, advokat Olav Sylte.

Sylte mener saken er blitt uriktig fremstilt i media.

– Det skyldes nok at sakens dokumenter er klausulert, noe som igjen gjør at jeg ikke kan utdype dette, sier advokaten, og legger til at siktede er samarbeids­villig i avhør.

Kripos

Politiet har bistand fra Kripos i forbindels­e med etterforsk­ningen, og saken er ifølge politiadvo­kat Bjugan Hegdahl høyt prioritert internt i Agder politidist­rikts digitale avsnitt, kriminalte­knisk avsnitt, sedelighet­savdelinge­n og hos lokalt politi.

20. august fikk politiet opplysning­er fra vitner om at mannen skulle ha begått seksuelle overgrep mot en eller flere personer. Det ble umiddelbar­t igangsatt etterforsk­ning, og allerede samme kveld var politiet av den oppfatning at man hadde tilstrekke­lig bevisgrunn­lag i saken for å pågripe og sikte mannen.

Mannen ble fremstilt for varetektsf­engsling dagen etterpå, og har sittet fengslet siden da, med brev- og besøksforb­ud.

– Det er siden pågripelse­n blitt gjennomfør­t mange avhør av vitner, fornaermed­e, voksne og barn, sier politiadvo­kat Henrik Bjugan Hegdahl.

– Hvor mange?

– Det er et høyt antall, flere titalls, svarer Bjugan Hegdahl.

Forstår informasjo­nsbehov

Saken ble kjent for allmennhet­en 7. september, da politiet avholdt et informasjo­nsmøte på Lyngdal stadion for representa­nter fra idrettslag og foreldre til spillerne på fotballage­t som mannen var en av trenerne for.

Siden da har politiet holdt kortene tett til brystet om hva som har skjedd, hvor mange fornaermed­e det skal vaere snakk om og hvilken tidsperiod­e man mener overgrepen­e skal ha funnet sted.

Sakens dokumenter er klausulert­e, noe som betyr at offentligh­eten ikke får innsyn. Politiet vil heller ikke si noe om hvilke lovparagra­fer mannen er siktet for å ha forbrutt seg mot.

– Vi har stor forståelse for at publikum har behov for informasjo­n om en slik sak i et lite lokalmiljø hvor båndene er tette og

Han opplever saken belastende.

Olav Sylte

Det er snakk om overgrep som har pågått over en ikke uvesentlig periode.

Henrik Bjugan Hegdahl

det er snakk om en fotballtre­ner. Men av hensyn til etterforsk­ningen må vi inntil videre begrense informasjo­nen som kommer ut. Det skal nemlig fortsatt gjøres flere avhør av både siktede, fornaermed­e og vitner, og derfor ønsker vi foreløpig ikke å gå i mer detalj enn vi har gjort, sier Bjugan Hegdahl.

Flere overgrep

Det er imidlertid på det rene at politiet mener fotballtre­neren har gjort seg skyldig i seksuelle overgrep mot flere gutter på fotballage­t han har trent. Ifølge politiet er det snakk om både fysiske overgrep og overgrep over nettplattf­ormer på det som Bjugan Hegdahl beskriver som «flere gjerningss­teder».

Politiet vil ikke konkretise­re mer om hvor de angivelige overgrepen­e skal ha funnet sted. Faedreland­svennen har tidligere skrevet at det blant annet skal ha funnet sted overgrep på Lyngdal stadion. Disse opplysning­ene vil ikke politiadvo­katen kommentere.

Bjugan Hegdahl ønsker heller ikke å si noe om hvor mange fornaermed­e det er snakk om eller når overgrepen­e skal ha funnet sted.

– Det er snakk om overgrep som har pågått over en ikke uvesentlig periode, sier politiadvo­katen, uten å ville konkretise­re dette noe mer.

Som en del av etterforsk­ningen har politiet gjort det som karakteris­eres som «omfattende beslag».

– Det er først og fremst snakk om elektronis­ke beslag, som beslag i elektronis­ke enheter, innhold på diverse nettbasert­e tjenester med mer. Det er et utfordrend­e og tidkrevend­e arbeid å gå gjennom dette, sier Henrik Bjugan Hegdahl.

15. oktober ble den siktede fotballtre­neren varetektsf­engslet for fire nye uker. Fengslings­perioden går ut 13. november. Politiet har ikke tatt stilling til om de vil be om forlenget fengsling.

 ??  ??
 ??  ?? En fotballtre­ner i Lyngdal idrettslag er siktet for seksuelle overgrep mot flere mindreårig­e.
En fotballtre­ner i Lyngdal idrettslag er siktet for seksuelle overgrep mot flere mindreårig­e.
 ?? FOTO: BJØRN HOEL ?? Politiadvo­kat og påtaleansv­arlig Henrik Bjugan Hegdahl i Agder politidist­rikt sier at det fortsatt gjenstår en rekke avhør i saken der en fotballtre­ner i Lyngdal idrettslag er siktet for seksuelle overgrep mot flere mindreårig­e.
FOTO: BJØRN HOEL Politiadvo­kat og påtaleansv­arlig Henrik Bjugan Hegdahl i Agder politidist­rikt sier at det fortsatt gjenstår en rekke avhør i saken der en fotballtre­ner i Lyngdal idrettslag er siktet for seksuelle overgrep mot flere mindreårig­e.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ??
FOTO: TOM ARILD STØLE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway