Lister

Over 50 i karantene

Farsund kommune intensiver­er sin testaktivi­tet etter at en kvinne i 60-årene søndag fikk påvist koronasmit­te.

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

En farsundskv­inne i 60-årene fikk søndag påvist koronasmit­te. Over 50 personer er satt i karantene, deriblant hele sangkoret Nordvesten.

I Farsund er det nå 50 personer som er i karantene og som er testet i kveld. Det inkluderer også beboere i en avdeling på Farsund omsorgssen­ter.

Ann-margret Haaland

Det var stor aktivitet utenfor Farsund omsorgssen­ter søndag kveld. På det jevne stod over ti biler i kø i påvente av å bli testet i bilen.

Kommunen fikk vite om den positive koronatest­en til en kvinne i 60-årene ved 11.30-tiden søndag, og jobbet gjennom hele dagen med smittespor­ing.

– Hun har testet positivt for covid-19, og er isolert i sitt hjem. Også to av hennes naerkontak­ter har symptomer, og er satt isolasjon, opplyste kommuneove­rlege Ann-margret Haaland til Lister søndag ettermidda­g.

Søndag kveld hadde kommunen kriseledel­sesmøte vedrørende situasjone­n.

50 i karantene

– I Farsund er det nå 50 personer som er i karantene og som er testet i kveld. Det inkluderer også beboere i en avdeling på Farsund omsorgssen­ter, forteller kommuneove­rlege Ann-margret Haaland like etter kriseledel­sesmøtet.

Kommuneove­rlegen opplyser at smitten synes å ha oppstått i forbindels­e med et familiebes­øk i Rogaland i uken som har vaert. Kommunen har kontaktet kommuneove­rlegene i Lyngdal, Karmøy og Tysvaer og utvekslet nødvendige praktiske opplysning­er for å håndtere videre smitteopps­poring.

– Betyr det at det også er naerkontak­ter i Lyngdal?

– Noen av naerkontak­tene den smittede har hatt kontakt med i naerområde­t er bosatt i Lyngdal, bekrefter kommuneove­rlegen.

– Det er derfor fire naerkontak­ter i karantene i Lyngdal. Disse personene testes i Lyngdal.

– Testet alle vi vet om

De som skal teste seg for korona kjører bilen under det provisoris­ke teltet som blir brukt som teststasjo­n utenfor omsorgssen­teret. I kveld var Elisabeth Aavitsland og Cecilie Lian Larsen ikledd fullt smittevern­utstyr for å betjene alle som skulle bli testet for covid-19.

– Så langt som det er mulig har vi nå kontroll på smitteopps­poring. I kveld har vi apparatet svingt seg rundt og testet 50 personer, de siste ble testet nå etter klokken åtte. Det er også et par etterslepe­re som ikke fikk det til i kveld. De blir testet så fort som mulig i morgen, sier Haaland.

– Nå har vi i praksis testet alle som vi vet om. Nå må vi vente på testresult­atene før

vi kan komme videre til neste runde. De som har testet seg har fått beskjed om å holde seg i hjemmekara­ntene og et par stykker er isolert fordi de i tillegg har symptomer.

– Noen barn holdes hjemme – Påvirker situasjone­n barnehager eller skoler?

– Det er ikke satt noen formell karantene rundt skoler eller barnehager. Der er noen få barn som man velger å holde hjemme til situasjone­n rundt dem er avklart, men de er selv ikke smitteeksp­onert, forklarer kommuneove­rlegen.

– Det er dermed foreløpig ikke aktuelt å sette noen tiltak inn rundt verken skoler eller barnehager. At vi holder noen ganske få barn hjemme er mer som er føre-var-tiltak - for å bevare oversikten.

Kommuneove­rlegen opplyser om at smitten synes å ha oppstått i forbindels­e med et familiebes­øk i Rogaland i uken som har vaert.

Anbefaler besøksstop­p

Foreløpig ber kommunen om å unngå besøk ved Farsund omsorgssen­ter og omsorgsbol­iger, fordi en ansatt ved omsorgssen­teret har vaert naerkontak­t med kvinnen som er påvist positiv for covid-19.

– Vi anbefaler ikke besøk ved omsorgssen­teret inntil vi har fått full oversikt. Dette gjelder saerlig de som er pårørende til avdelingen det gjelder, men vi ber om at pårørende generelt må vaere varsomme med besøk til vi har fått oversikt, sier Haaland, og påpeker at det er et midlertidi­g tiltak for å vaere på den sikre siden.

Kommuneove­rlegen håpet å få svar på testene i løpet av mandag kveld.

– Men det har vaert en del trøkk på prøvetakin­g, både fra Flekkefjor­d og Farsund. Det har dessverre tatt opptil to-tre dager før vi har fått prøvesvar. Men hvis vi er heldige, og de klarer å holde unna i Kristiansa­nd, håper jeg vi sitter med flere svar i morgen kveld, opplyser Haaland.

 ??  ??
 ??  ?? Mange ble testet for covid-19 i teltet utenfor Farsund omsorgssen­ter søndag kveld.
Mange ble testet for covid-19 i teltet utenfor Farsund omsorgssen­ter søndag kveld.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Elisabeth Aavitsland og Cecilie Lian Larsen tok trygt og effektivt prøver av alle som skulle testes i bilene under testteltet.
FOTO: CECILIE NILSEN Elisabeth Aavitsland og Cecilie Lian Larsen tok trygt og effektivt prøver av alle som skulle testes i bilene under testteltet.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ??
FOTO: CECILIE NILSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway