Lister

Over 800 underskrif­ter mot skolenedle­ggelse

Engasjemen­tet blant foreldre, barn og andre med tilknytnin­g til Årnes skole i Lyngdal har vaert enormt. 828 personer har skrevet under på aksjonslis­ten mot nedleggels­e.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

To uker etter at FAU ved Årnes skole tok initiativ til en underskrif­tskampanje gjennom sosiale medier og fysiske underskrif­ter, leverte Fau-leder Mari Christine Aunevik Henriksen listene til ordføreren fredag formiddag.

– Det som er interessan­t, er de som har skrevet kommentare­r. Jeg ble nesten rørt. Flere skriver at de har flyttet til Egilstad, Kvaavik eller andre steder i området fordi de vil at barna deres skal gå på Årnes skole, sier Mari Christine Aunevik Henriksen.

Varsler nedgang

For seks uker siden ble det kjent at en gruppe fra administra­sjonen i Lyngdal kommune foreslo i en revidert utgave av skolebruks­planen for Lyngdalssl­etta, at elevene på Årnes fra høsten 2021 skulle overføres til Berge og Å barneskole­r.

Årsaken til dette er at tidligere Lyngdal kommune i en skolebruks­plan har foreslått at skolen kan bli lagt ned i løpet av kommende tiårsperio­de. Dette var avhengig av at det bygges en ny skole i eller naer sentrum.

I dokumentet som administra­sjonen la fram i midten av september, viser arbeidsgru­ppen til at det vil vaere 881 barn i skoleplikt­ig alder knyttet til skolene på Lyngdalssl­etta i 2030. I dag er tallet 1.031. Det er 150 faerre i løpet av ti år.

Rørt av engasjemen­tet

Samtidig er det blitt klart at Lyngdal kommune må redusere driftskost­nadene sine. De siste dagers hendelser der administra­sjonen har bedt om å utrede fremtiden til Kvås skole på grunn av kommunens kritiske økonomiske situasjon, har fått mange til å åpne øynene.

– Jeg fikk en telefon fra ei åtte til ti år gammel jente som var elev på Kvås. Jeg må si at det rører en, for hva skal en svare. Nå besluttet formannska­pet at det ikke blir noen utredning om Kvås. Jeg tolker den politiske stemningen dit hen at det ikke vil bli gjort noe med Årnes heller. Jeg blir ikke forundret over at resultatet vil bli likt, sa ordfører Jan Kristensen da han tok imot underskrif­tene

Tøff budsjetthø­st

Ordfører Kristensen innrømmer at budsjettar­beidet de neste ukene blir svaert tøffe. Torsdag ble det kjent at kommunen mangler opp mot 45 millioner kroner dersom kommunen skal drive på samme aktivitets­nivå som i dag.

– Jeg må gi dere honnør for innsatsen. Jeg skjønner at dette betyr mye for dere som sokner til skolen. Vi politikere har en oppgave med å få et budsjett i havn. Det smerter for noen. Det er ikke så mange områder vi kan redusere dersom vi skal bevare barn og oppvekst med skole, og helse og omsorg med de eldre. Det blir en tøff prosess, sier ordføreren.

Flere skriver at de har flyttet til Egilstad, Kvaavik eller andre steder i området fordi de vil at barna deres skal gå på Årnes skole.

Mari Christine Aunevik Henriksen

 ??  ??
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Leder av FAU ved Årnes Skole Mari Aunevik Henriksen overlevere­r her de 828 underskrif­tene om å bevare Årnes skole til ordfører Jan Kristensen.
FOTO: TORREY ENOKSEN Leder av FAU ved Årnes Skole Mari Aunevik Henriksen overlevere­r her de 828 underskrif­tene om å bevare Årnes skole til ordfører Jan Kristensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway