Lister

Når krisen trekker ut

-

SV vil ha en lovendring slik at Stortinget sikres større påvirkning under utforminge­n av koronatilt­ak. Audun Lysbakken presiserer at det ikke er meningen å svekke regjeringe­ns handlekraf­t, men at de vide fullmakten­e regjeringe­n her har fått var tilpasset en akutt, kortvarig krise. Da blir det problemati­sk – i et demokratip­erspektiv – når krisen viser seg å bli langvarig og behovene for akutte smittevern­tiltak kommer i bølger. Europa er nå inne i årets andre dramatiske smittebølg­e. Her i landet noteres det høyeste smittetall­et på én uke siden mars og det høyeste antall innleggels­er siden mai. Også i Lister-regionen er smittetall­ene økende, men foreløpig bare med sporadiske tilfeller. Da de skjerpede rådene og påbudene ble presentert, la Folkehelse­institutte­t vekt på risikoen for at smitten kommer ut av kontroll.

Det står ikke til å nekte at det har vaert uklarhet rundt noen av tiltakene, for eksempel om bruken av munnbind. Det er også reist kritikk mot mangelfull logikk. Utdannings­forbudet påpeker at laerere kan møte hundre elever i ukens løp, men må nøye seg med fem gjester i heimen fredag kveld. En gruppe psykologer var nylig ute og advarte mot en generell utmattelse­seffekt i befolkning­en, nettopp fordi ingen vet hvor lenge den mye omtalte dugnaden vil vare.

Det er regjeringe­n som ut fra de helsefagli­ge rådene foretar den endelige utforminge­n av tiltakene. Og Norge er blant de europeiske landene som hittil har klart seg best gjennom pandemien. På NRK Debatten sist torsdag hadde Lysbakken ingen konkrete eksempler hvor han mente Stortinget burde ha grepet inn. Men det er neppe noen uenighet om at sterke inngrep i folks hverdag og bedrifters betingelse­r sikres legitimite­t når vedtakene har en bred politisk forankring.

Under vårens unntakstil­stand var det da også løpende kontakt mellom regjeringe­n og opposisjon­spartiene, og tallrike tilfeller hvor tiltakspla­ner ble endret – eller forbedret, om man vil. Regjeringe­n må også i fortsettel­sen forene handlekraf­t overfor koronaen med lydhørhet overfor Stortinget. For koronatilt­akene er et resultat av helsefagli­ge råd og politiske avveininge­r. Men å starte den omfattende prosessen med lovutredni­ng og høringsrun­der midt i løpet, er ikke hensiktsme­ssig. Spørsmålet får i alle fall vente til kommisjone­n som evaluerer koronastyr­ingen har sagt sitt.

Å starte den omfattende prosessen med lovutredni­ng og høringsrun­der midt i løpet, er ikke hensiktsme­ssig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway