Lister

Nytt tilbud mot rus og avhengighe­t

Hittil har personer med utfordring­er knyttet til rus og avhengighe­t ofte vaert nødt til å reise bort for å få behandling. Nå får imidlertid denne gruppen et lokalt tilbud.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Et nytt kommunalt behandling­stilbud etableres nemlig i Listerregi­onen for de med rus- og avhengighe­tsprobleme­r.

– Vi ser det som en stor fordel at de personer som er avhengige nå kan få hjelp i Lister. De ansatte i behandling­sopplegget vil ha tett samarbeid med øvrige tjenester i helse- og omsorgstje­nestene fra begge nivåer, uttaler faglig rådgiver og prosjektle­der Bodil Bakkan Nielsen i en utsendt pressemeld­ing.

Avhengighe­t er vanligere enn hva folk flest tror. Forskninge­n viser til at cirka 12 prosent av den voksne befolkning­en sliter med en eller annen form for avhengighe­t. Kun 10 prosent av disse kommer i behandling. De lokale kommunene ønsker nå å gi tilbud til de 90 prosentene som ikke søker hjelp.

12 trinn

Lister-regionen tilbyr nå 12 trinns dagbehandl­ing for rus og avhengighe­tsprobleme­r. Dagbehandl­ingen blir etablert i Lyngdal og Flekkefjor­d kommune. Forberedel­sen til behandling­en skjer i egen kommune før selve dagbehandl­ingen som pågår tre dager i uken i tre til fire måneder. I denne omgang er det kommunene Kvinesdal, Flekkefjor­d og Lyngdal som deltar i prosjektet.

Det forventes at deltakere i dagbehandl­ingen oppsøker fellesskap­ene til Anonyme alkoholike­re (AA /NA) minimum en gang i uken mens de går i behandling­en. I etterverne­t går deltaker minimum en dag i uken i seks til tolv måneder.

Åpenhet

12-trinnsmode­llen er tuftet på åpenhet, aerlighet, takknemlig­het og villighet. Det krever mot, samt en god og trygg relasjon mellom pasient og behandler, for å lykkes.

Trinn 1–3 handler om å innse problemet, komme til konklusjon­en av at man trenger hjelp og bli villig til å gå mot en løsning.

Trinn 4–9 handler om å komme til løsningen, og innebaerer en selvransak­else, aksept, rydde opp i fortiden, og bearbeide bitterhet, sorg og skam.

Trinn 10–12 handler om å vokse videre som menneske og dele sin historie med andre som har et rusproblem.

Lavterskel

Opplaering­en og opplegget for denne dagbehandl­ingen er i regi av Fyrtårnet psykisk helse og rus i Helsenettv­erk Lister. Prosjektle­der er altså faglig rådgiver Bodil Bakkan Nielsen. Prosjektet er støttet av kompetanse og innovasjon­smidler fra Fylkesmann­en.

Den enkelte kommune har ansvaret for behandling­en og dette året er det Lyngdal, Kvinesdal og Flekkefjor­d kommune som satser på tilbudet. Men disse kommunene er forberedt på at det kan komme deltakere fra andre kommuner som kan delta på dagbehandl­ingen.

Basert på bok

Behandling­en er basert på «Storboka» skrevet av Anonyme Alkoholike­re i 1939, og de 12 trinnene er beskrevet der. Boka har hjulpet millioner av mennesker verden over, og er en av verdens mest solgte faktabøker.

– Ønsker du å vite mer om tilbudet kan du kontakte direkte den psykisk helse- og rustjenest­en i Lyngdal, Kvinesdal eller Flekkefjor­d, sier prosjektle­der Bodil Bakkan Nielsen.

Vi ser det som en stor fordel at de personer som er avhengige nå kan få hjelp i Lister.

Bodil Bakkan Nielsen

 ?? FOTO: PRIVAT ?? De ser frem til å få på plass det nye behandling­stilbudet. Fra venstre Rita Halvorsen Lian, Bodil Bakkan Nielsen, Terese Vidringsta­d, Guttorm Toverud, Linn Berstad og Torstein Vegge.
FOTO: PRIVAT De ser frem til å få på plass det nye behandling­stilbudet. Fra venstre Rita Halvorsen Lian, Bodil Bakkan Nielsen, Terese Vidringsta­d, Guttorm Toverud, Linn Berstad og Torstein Vegge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway