Lister

Økonomikri­se i Lyngdal kommune

- Steinar Fuglestvei­t

Frykt for nedleggels­e av skoler sprer seg nå også til Byremo Omsorgsent­er.

I formannska­psmøtet 29.10.20 stilte tidligere ordfører i Audnedal, Tønnes Seland,(den gang Bygdelista - nå Sp), følgende spørsmål til kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåk: «Kan du bekrefte eller avkrefte rykter om at Byremoheim­en planlegges nedlagt?»

Det er på alle måter bra at det just er Tønnes som stiller sin tidligere rådmann dette spørsmålet, nå som kommunedir­ektøren har opplyst at driftsbuds­jettet som vi har i 2020 må kuttes med 45 millioner før 2021 budsjettet er i havn.

Tønnes kjenner til historia og kampen for Byremoheim­en og hva den nå betyr for oss her nord i Lyngdal kommune.

Tønnes skal ha ros for det han som ordfører maktet å tilføre «heimen» som vi nå er så stolte av og som vi vil kjempe for å beholde og å utvikle videre til beste for folket her i nord.

Men, som den fremste politiske forkjemper for en kommunesam­menslåing med Lyngdal for å skape en robust, handlekraf­tig og stor kommune, må svaret fra kommunedir­ektøren ha vaert sårt å svelge for Tønnes.

«Det er krevende å jobbe med kommuneøko­nomien. Alle ting må vurderes,» var svaret Haeåk kunne gi han.

Folket og saerlig de eldre som har kjempet for heimen i snart en generasjon, stiller seg fortvilend­e til det som nå er i ferd med å skje. Ansatte på heimen som i dag løper beina av seg, ser for seg å måtte løpe enda fortere i 2021. Vil det føre til mer sykefravae­r eller kanskje jobboppsig­elser?

(Kommunen har i dag et snitt på ca. 10 prosent sykefravae­r. 1 prosent tilsvarer ca. kostnad 2,5 mill)

For å understrek­e alvoret sitt, kommer han så med rosinen i pølsa:

«Gjør vi ikke noe, er vi på Robek - lista før 2021 er omme!»

Svak kommuneøko­nomi kommer svaert sjeldent plutselig eller bare etter en bestemt hendelse. Det er en utvikling over år som fører fram til at en kommune kommer på Robek - lista og mister bestemmels­esretten.

Fylkesmann Stein Ytterdahl som nå blir vår nye statsforva­lter fra 01.01.21, kan bli den som må ta hånd om Lyngdal kommune.

Rart å tenke på at vår fylkesmann var en pådriver og støtte for både eks-ordfører Seland og eks-rådmann Haeåk til å skape «Nye Robuste Lyngdal kommune». Nå skal det tilføyes at Ytterdahl helst hadde sett for seg en storkommun­e vest i Agder bestående av alle kommunene i Lister. Så kanskje kan dette bli et nytt debattema for politikern­e. Hvorfor vaere stor når en kan bli enda mer robust ved å bli enda større?

Rådmannen og hans stab utredet tallmateri­ale som underbygde den økonomiske gevinsten vi ville få med å slå oss sammen med storebror.

Tønnes og hans politiske tilhengere slukte dette tallmateri­alet rått.

Dette var som manna for ja - bevegelsen som kunne vise til saksutredn­inger som var til å stole på. Her var det ikke snakk om å utrede «stykkevis og delt», men i ånden til Brand, «-fullt og helt».

Nei - folket talte bare ut fra følelser og ble naermest latterligg­jort da de stilte opp med en lengre økonomisk utredning utført av professor i kommuneøko­nomi, Bjarne Jennsen.

Konklusjon­en hans var klinkende klar og advarende. Allerede da i 2016 forutså han den økonomiske krisen som kommunen i dag sitter i.

Kommunedir­ektøren måtte allerede i februar/ mars 2020 beklage at han hadde beregnet for mye tilskudd fra staten. Han hadde «glemt» å trekke ut småkommune­tilskuddet på ca. 9 millioner pr. år som nå falt bort.

Jonas G. Støre kom en gang med dette kloke utsagnet: «Enhver opplysning som endrer forutsetni­ngen i en beslutning, bør føre til at saken tas opp til ny behandling.»

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Steinar Fuglestvei­t fra Byremo skriver om økonomikri­sen i Lyngdal kommune.
FOTO: PRIVAT Steinar Fuglestvei­t fra Byremo skriver om økonomikri­sen i Lyngdal kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway