Lister

Snakker ut om korona og folkesnakk­et

Dette er en reportasje som handler om å vaere snille med hverandre.

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

Jeg følte jeg hadde gjort en feil, selv om jeg var uskyldig i det hele.

Tilde Tallaksen

Forrige gang nyheten om koronasmit­te i Farsund kom, var det Tilde Tallaksen fra Borhaug som hadde fått positiv test på hurtigtest i forbindels­e med test før utreise på jobb. I ettertid viste det seg at det trolig var utslag på antistoffe­r for covid-19. Det vil si at hun har hatt korona på et tidspunkt og dannet antistoffe­r.

PÅ TESTSTEDET BLE IKKE

Tilde ropt opp om at hun var godkjent for avreise. I stedet ble hun den første personen som hadde testet positivt i forbindels­e med jobbreiser.

To hurtigtest­er viste positivt, men koronatest­en i nese og hals kom tilbake negativ. Derfor opphørte karantenen, Tilde kunne reise ut på jobb og naerkontak­tene var ikke lenger i karantene.

I dagene som kom isolerte hun seg på et hotellrom i Bergen. Her ble hun sittende alene med mange tanker.

JEG FØLTE JEG HADDE

– gjort en feil, selv om jeg var uskyldig i det hele, sier Tilde.

– Du føler deg veldig utstøtt av samfunnet. Det blir mye skriv om det i avisa. Og folk er snare med å bruke pekefinger­en og fortelle sine meninger i kommentarf­elt på Facebook.

I løpet av helga hun tilbragte på hotellromm­et fikk hun svaert mange telefoner fra mange kanter.

– I tillegg var det usikkerhet rundt om jeg var smittsom. Å sitte alene på et hotellrom og kjenne på at jeg kunne ha smittet noen, var ikke en god følelse, sier Tilde.

Ikke minst ble hun bekymret for venner og familie i omgangskre­tsen med dårlig helse med tanke på faren for koronasmit­te.

– Det var mye tankekjør og følelser i forhold til alle andre. Jeg så på meg selv som var symptomfri, men visste jo ikke om jeg var smittsom eller hvordan smitte kunne komme til å gå ut over andre.

SAERLIG MENER HUN

det var en påkjenning å lese i de ulike kommentarf­eltene.

– Lister24 og kommunen bringer videre informasjo­n, som det er nødvendig at de gjør. Men kommentarf­eltene er åpne. Jeg opplevde at det var mye synsing og pekefingre, sier Tilde, som mener kommentarf­eltene i enkelte tilfeller burde vaere stengt.

– Mange viser medmennesk­elighet og ønsker god bedring. Men flere forteller hva man bør gjøre og hva de mener man har gjort feil. Hele samfunnet snakket om meg, selv om de ikke visste at det var meg de snakket om. Det var på en måte en psykisk knekk.

Tildes samboer, Harald, er rugbytrene­r og paret var derfor raskt ute og avlyste rugbytreni­ng og redegjorde for at det var Tilde det gjaldt.

DA DEN SISTE KORONATEST­EN

kom tilbake negativ, ble karantenen oppløst.

– Da var vi veldig redde for at sønnen vår på skolen skulle oppleve å bli utstøtt. Jeg sendte derfor melding til foreldrene i klassen og ba dem om å ta en prat hjemme for å forklare situasjone­n. Også slik at min sønn ikke skulle få en følelse av at han ikke var ønsket på skolen. Det virket som at det gikk fint, sier Tilde.

Å vaere den eneste som plutselig tester positivt i et lite lokalsamfu­nn tror Tilde er vanskelige­re enn når mange får koronasmit­te på likt.

– Nå er Farsund i en ny situasjon - denne gangen med mange smittede. Det er kanskje noen som sitter hjemme og føler skyld. Men det burde ingen gjøre. Vi er midt inne i en pandemi som ikke bare herjer i Norge, men i hele verden. Det er ikke noen som sprer viruset, men viruset som sprer seg, understrek­er Tilde.

ETTER MÅNEDER MED

koronarest­riksjoner tror Tilde at mange i samfunnet sliter med den psykiske helsen sin.

– Folk må ikke glemme medmennesk­elighet for å få frem sin egen mening. Det kan bli en stor påkjennels­e for smittede som sitter hjemme og leser, hvis de allerede har en skyldfølel­se.

Tilde reagerte også på at media fremstilte henne som positiv før det var sikkert fastslått at hun var det.

– All kontakt gikk gjennom min samboer og ikke meg. Det ble litt feil, sier hun om den falske alarmen.

Budskapet hun gjerne vil ha fram er at man må støtte hverandre.

– I stedet for å bruke pekefinger­en og bidra til psykisk negativ påvirkning på nett, bør man heller fokusere på at de smittede skal få den hjelpen og tryggheten de trenger i en slik situasjon. Hvis ikke kan man holde ting for seg selv, sier Tilde, og avrunder:

– Man må holde hodet kaldt og hjertet varmt

KOMMUNEOVE­RLEGE

Ann-margret Haaland oppfordrer også til å trå varsomt.

– Det at man kommer i en situasjon hvor man blir smittet er veldig ofte en situasjon man ikke selv er skyld i. Uansett er det en belastning å vaere mistenkt smittet og få diagnosen, sier Haaland.

– Det er belagt med skam for mange å få en så stigmatise­rende diagnose og det er der vi må ta vare på hverandre og ikke snakke ubetenksom­t og nedsettend­e om det å vaere koronasyk.

Hun mener man heller må bidra til å vise omsorg både for den som er syk og nettverket rundt.

– Dette er ikke tiden for å komme med spissformu­leringer og synsing på nettet, sier kommuneove­rlegen.

KIRSTEN PEDERSEN

er medlem av sangkoret Nordvesten og har følt seg utilpass i dagene som fulgte etter at flere av kormedlemm­ene ble koronasmit­tet på en øvelse. Hun var ikke selv på øvelsen, men har følt seg uglesett.

– Sjokk og vantro betegner min tilstand da ryktene nådde meg om at Nordvesten var midt i smittekaos etter sangøvelse, sier Kirsten.

– For de som lurte, og fremdeles lurer: Ja, jeg er medlem av Nordvesten. Å treffe mine medsangere, øve og synge er viktig i min hverdag med Per boende hjemme. Etter avtale med dirigenten møter jeg på øvelse når Per er på avlastning, noe han ikke var da covid-19 rammet sangøvelse­n på Betel, sier Kirsten.

Hun forteller at ryktene spredte seg som ild i tørt gress dagene derpå.

– Jeg følte meg utilpass i byen, ute i nødvendige aerender. Har ikke hun en mann i risikogrup­pen? Hun må da holde seg hjemme? Det var ingen god følelse. Men den satt kanskje mest inne i mitt eget hode? sier Kirsten.

Nødvendig informasjo­n er kommet frem. Ryktene er lagt døde.

– NÅ KRYSSER JEG FINGRE

og folder hender for alle i Nordvesten, og andre, som er koronaramm­et, for ansatte på omsorgssen­teret som har fått dagene sine snudd opp-ned og for hjemmesyke­pleien som står på for å få hverdagene, mine og andres, til å gå rundt, sier hun, og oppfordrer:

– La oss ta vare på hverandre og tale pent om hverandre.

Hele samfunnet snakket om meg, selv om de ikke visste at det var meg de snakket om. Det var på en måte en psykisk knekk.

Tilde Tallaksen

 ??  ??
 ??  ?? – Hele samfunnet snakket om meg, selv om de ikke visste at det var meg de snakket om, forteller Tilde Tallaksen. Her med samboeren Har
– Hele samfunnet snakket om meg, selv om de ikke visste at det var meg de snakket om, forteller Tilde Tallaksen. Her med samboeren Har
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ald Mikalsen og barna Markus og Emma. Forrige gang nyheten om koronasmit­te kom, var det Tilde som stod i stormen.
FOTO: PRIVAT ald Mikalsen og barna Markus og Emma. Forrige gang nyheten om koronasmit­te kom, var det Tilde som stod i stormen.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? – Vi må ta vare på hverandre og ikke snakke ubetenksom­t og nedsettend­e om det å vaere koronasyk, sier kommuneove­rlege Ann-margret Haaland.
FOTO: CECILIE NILSEN – Vi må ta vare på hverandre og ikke snakke ubetenksom­t og nedsettend­e om det å vaere koronasyk, sier kommuneove­rlege Ann-margret Haaland.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Kirsten Pedersen er ikke en av de smittede kordeltake­rne. Hun var ikke på øvelsen. Likevel har hun følt seg utilpass i byen, ute i nødvendige aerender.
FOTO: CECILIE NILSEN Kirsten Pedersen er ikke en av de smittede kordeltake­rne. Hun var ikke på øvelsen. Likevel har hun følt seg utilpass i byen, ute i nødvendige aerender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway