Lister

Smitten stiger fortsatt

Smittetall­et i Farsund kommune stiger fortsatt. Da avisen gikk i trykken hadde man totalt registrert 73 som er smittet med covid-19-viruset. Men utviklinge­n flater ut. Ingen nye smittede var registrert etter søndag kveld.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no BJØRN HOEL bjorn.hoel@lister24.no

Ifølge Farsund kommune var det ingen nye smittetilf­eller i Farsund mandag klokken 12.00.

– Det vil si at det ikke er meldt noen nye tilfeller etter klokka 18.00 søndag, sier ordfører Arnt Abrahamsen.

1019 er testet til nå, 12.00 mandag, og cirka 520 er i hjemmekara­ntene. Til sammen har så langt 73 personer testet positivt i dette utbruddet.

– Kommentar til utviklinge­n?

– Jeg synes det ser ut som om det nå begynner å flate ut. De som har testet positivt er naerkontak­ter til miljøet hvor smitten oppstod, sier han.

Abrahamsen legger til at det naturligvi­s kan komme nye positive tester, men at dette foreløpig går den veien kommuneove­rlegen Ann-magret Haaland har skissert.

Gult nivå

– Når det gjelder skolene i Farsund er alle definert på gult nivå, også den videregåen­de skolen, sier ordfører Arnt Abrahamsen.

Han oppfordrer folk til fortsatt å ta hensyn til smittevern­reglene, og benytter samtidig anledninge­n til å rose innbyggern­e.

– Det er folk sjøl som kan avgjøre hvordan dette går, og jeg synes innbyggern­e i kommunene fortjener ros for at de følger reglene som formidles.

– For eksempel så går det an å la vaere å besøke en tante eller en nevø, i den tøffe tiden vi lever i, sier han.

Når det gjelder de nye tiltakene som regjeringe­n ønsker at kommuner med stor smitte bør vurdere å innføre, som for eksempel stans i breddeidre­tten for voksne, svarer han:

Ikke uventet

Søndag kveld fikk man fire nye, positive svar. De kom ikke uventet på kommuneled­elsen.

– Dette er mennesker som allerede var i karantene, og som vi mistenkte at kunne vaere smittet. Det beste vi kan gjøre nå, er å fortsette testing og smittespor­ing, og så må befolkning­en for øvrig gjøre sitt med å fortsette å opptre så smittesikk­ert som mulig. Forsvarlig avstand (1 eller 2 meter avhengig av situasjon) og

Arnt Abrahamsen

god håndhygien­e stopper smitten. Dessuten er det veldig viktig at de som sitter i hjemmeisol­asjon eller i karantene overholder denne, uttaler kommuneove­rlege, Ann-margret Haaland til kommunens Facebook-side.

Hjemmekont­or

Ifølge Haaland vil det ikke bli påbud om hjemmekont­or i Farsund denne uken.

– Vi ser ikke helt hensikten med det, nei. Men de som ønsker det, kan i samråd med sine overordne benytte seg av hjemmekont­or, sier hun.

Hun begrunner valget blant annet med at det ikke ha skjedd noe nytt i forhold til smitteområ­det.

– Så langt har vi ikke noe villsmitte i Farsund, som hun sier.

– Hva lenge tror du dette smitteutbr­uddet vil vare?

– En til to uker til, tenker jeg. Vi vil nok oppleve at noen flere vil få påvist smitte etter det, men det vil antakelig ikke bli de store tallene.

Hun opplyser videre at det foreløpig ikke er noen av de smittede i Farsund som er innlagt på sykehus, men føyer til at de følger utviklinge­n nøye.

Om kritikk

På bakgrunn av kritikken som har kommet mot blant annet kommuneove­rlegen, og ikke minst fra et leserinnle­gg i denne avisen, og på sosiale medier, svarer hun.

– Jeg er hele tiden i dialog med fylkeslege­n og Folkehelse­institutte­t, og føler meg på trygg grunn. At noen ikke er fornøyd med jobben jeg gjør, får jeg tåle. Det er jo ytringsfri­het i dette landet, sier hun.

Jeg synes det ser ut som om det nå begynner å flate ut.

 ?? FOTO CECILIE NILSEN ?? Elisabeth Aavitsland og Cecilie Lian Larsen tok trygt og effektivt prøver av alle som skulle testes i bilene under testteltet.
FOTO CECILIE NILSEN Elisabeth Aavitsland og Cecilie Lian Larsen tok trygt og effektivt prøver av alle som skulle testes i bilene under testteltet.
 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Så langt er det registrert 73 som er smittet med covid19-viruset i Farsund kommune. Her er det Elisabeth Aavitsland og Cecilie Lian Larsen som foretok tester søndag kveld.
FOTO: CECILIE NILSEN Så langt er det registrert 73 som er smittet med covid19-viruset i Farsund kommune. Her er det Elisabeth Aavitsland og Cecilie Lian Larsen som foretok tester søndag kveld.
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? – Det er folk sjøl som kan avgjøre hvordan dette går, og jeg synes innbyggern­e i kommunene fortjener ros for at de følger reglene som formidles, sier Farsunds ordfører, Arnt Abrahamsen.
FOTO: OLAV HOEL – Det er folk sjøl som kan avgjøre hvordan dette går, og jeg synes innbyggern­e i kommunene fortjener ros for at de følger reglene som formidles, sier Farsunds ordfører, Arnt Abrahamsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway