Lister

100.000 til utstilling

Fylkeskomm­unen har bevilget 100.000 til Lista-samlingen som viser hvordan norsk-amerikaner­ne bodde på 50-, 60- og 70-tallet.

- ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD alexandra.langegard@lister24.no

Utstilling­en vil vises fram på Nordberg fort til neste år.

– Jeg ble veldig glad da jeg hørte det. Det er helt fantastisk å få midler til dette og det betyr veldig mye. Vi går inn for en stor satsning her, så det er fint å få støtte fra kommunen og fylkeskomm­unen, sier Elise Engesland-halsne, avdelingsl­eder for Lista museum.

Nordberg fort

På onsdag forrige uke bevilget fylkeskomm­unen 100.000 kroner til Lista museum. Midlene vil gå til forskning, formidling, forvaltnin­g og fornying av samlingen

Apartment no. 9/Brooklyn lounge.

Samlingen er en del av Det amerikansk­e Lista og speiler hvordan en norsk familie bodde i USA i år 1947-1970, da arbeidsutv­andringen fra Lista til USA var stor.

Så snart kommandant­boligen på Nordberg fort er rehabilite­rt vil den omgjøres til en norsk-amerikansk leilighet og åpne for besøk i 2021.

– Dette er den første kultursake­n i nye Agder fylkeskomm­une, sier Farsunds kultursjef Janne Kathrine Leithe.

Leithe mener oppkjøp av samlingen er et viktig tiltak for kommunens identitet og turistnaer­ing.

Ønsker å vaere i forkant

Avdelingsl­eder Engesland-halsne forteller at de i tiden framover vil arbeide med å registrere samlingen, velge ut gjenstande­r og skrive informasjo­n - både om historien og gjenstande­ne.

– Det amerikansk­e Lista er et kjent begrep for turistene og det er fint å kunne tilby noe som dette. Arbeidsutv­andringen har gått inn i historien, og vi ønsker å vaere i forkant med å formidle dette. Det er et stort tema som fortjener en flott utstilling. Jeg tror dette blir bra, sier avdelingsl­ederen entusiasti­sk.

Privat samling

Det var tidligere eier av samlingen, privatpers­on Liv Siri Skårdal, som tok kontakt med Lista museum for å høre om de var interesser­t i å kjøpe samlingen.

Dette da hun ikke hadde mulighet til å drive formidling­en videre. Lista museum hadde ikke kapital til dette og det ble tatt videre til formannska­pet.

18. juli bestemte et enstemmig formannska­p i Farsund seg for at de ønsket samlingen, og bevilget 100.000 kroner. I saken ble det fremmet at Farsund kommune skulle søke til Agder fylkeskomm­une om midler i etterkant. 31. august ble samlingen overført.

Vi går inn for en stor satsning her.

Elise Engesland-halsne

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Liv Siri Skårdal er samlingens tidligere eier.
FOTO: PRIVAT Liv Siri Skårdal er samlingens tidligere eier.
 ??  ?? Historiker Elise Engesland-halsne er avdelingsl­eder for Lista museum.
Historiker Elise Engesland-halsne er avdelingsl­eder for Lista museum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway