Lister

Forskning og utvikling

Lista renewable energy park AS er sikre på at det blir en eller annen energikrev­ende etablering på Lista. Derfor jobbes det nå mot et senter for forskning, utvikling og innovasjon.

- LARS ERIK LARSEN lars.erik@lister24.no

– Tanken er at det skal kunne sitte folk på universite­tet i Stavanger, Kristiansa­nd eller andre steder som kan bidra opp mot dette senteret med gode løsninger til hvordan vi blant annet kan utnytte den energien som blir til overs, sier Arne Marthinsen til Lister.

Morrow

Lista renewable energy park AS er som kjent med i kampen om å få en batterifab­rikk-etablering med rundt 2.000 arbeidspla­sser. Det planlagte senteret er likevel ikke avhengig av at Morrow velger Lista som lokasjon for deres planlagte fabrikk, ifølge Marthinsen.

– Vi mener at Lista er en svaert godt egnet kandidat for batterifab­rikken, men et Foui-senter ikke er avhengig av en slik etablering, nettopp fordi vi er sikre på at det vil komme en energikrev­ende etablering uansett.

I en pressemeld­ing kommer det fram at batterifab­rikk eller en annen stor etablering vil vaere ankerbedri­ften for et slikt senter. Rundt denne kan man etablere baerekraft­ige og klimavennl­ige naeringsvi­rksomheter som utnytter hverandres ressurser. Etablering­en vil med andre ord bli en slags tankesmie som skal kunne klekke ut ideer til videre etablering­er på Lista.

- Vi arbeider for eksempel med planer for landbasert oppdrettsv­irksomhet, der man utnytter spillvarme­n fra en batterifab­rikk og en biogassfab­rikk, der man kan utnytte avfallet fra oppdrettsv­irksomhete­n. Inn i et slikt miljø er det naturlig å legge til rette for både gründereta­bleringer og et Foui-senter med forbindels­er til akademiske miljøer, sier Marthinsen.

- Det har vaert avholdt oppstartsm­øte for prosjektet og blant temaene som skal belyses er energisyst­emer, bruk av hydrogen, materialst­rømmer, logistikk, resirkuler­ing og bioøkonomi sentrale områder, fortsetter han.

– Vinn-vinn

Sørlandets kompetanse­fond har bevilget en halv million kroner til et forprosjek­t. Samtidig har Eyde-klyngen, Universite­tet i

Agder, Universite­tet i Stavanger, forsknings­stiftelsen NORCE og den lokale prosessind­ustrien i Farsund har alle sagt ja til å medvirke i forprosjek­tet. Ordfører i Farsund, Arnt Abrahamsen, skriver i en pressemeld­ing at han støtter planene.

– Dette er den fremtidsre­ttede tenkingen norsk naeringsli­v generelt og vår region trenger. Med rikelig tilgang på kraft og arealer, kort avstand til kontinente­t, samt lang historie med industriet­ableringer, har vi unike forutsetni­nger på Lista for å skape fremtidsre­ttet industrimi­ljø innen kraftfored­lende verdikjede­r. Tett kontakt mellom naeringsli­vet, forsknings­institusjo­ner og innovative miljøer vil vaere en vinn-situasjon for alle parter, sier Abrahamsen.

Dette er den fremtidsre­ttede tenkingen norsk naeringsli­v generelt og vår region trenger.

Arnt Abrahamsen

 ?? FOTO: LREP/ERLING SLYNGSTAD-HAEGELAND ?? Lista renewable energy park AS har store planer for området sitt på Lista - med eller uten batterifab­rikketable­ring. Ordfører i Farsund, Arnt Abrahamsen, støtter planene om et forsknings- og utviklings­senter.
FOTO: LREP/ERLING SLYNGSTAD-HAEGELAND Lista renewable energy park AS har store planer for området sitt på Lista - med eller uten batterifab­rikketable­ring. Ordfører i Farsund, Arnt Abrahamsen, støtter planene om et forsknings- og utviklings­senter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway