Lister

Den største blomsten må gå til de som har stått - og fortsatt står - i fremste linje.

-

Mens koronapand­emien herjer i distriktet og stadig flere blir konstatert smittet av covid-19-viruset saerlig i Farsund, pågår også en frisk debatt om kommunens rolle. Meningene om måten denne unntakstil­standen er blitt håndtert av de lokale myndighete­r er mange og delte. Det store flertallet synes å vaere godt fornøyd både med testing og smittespor­ing, oppfølging­en av de som har fått konstatert smitte og informasjo­nsarbeidet ut mot publikum.

Også Folkehelse­institutte­t (FHI) har merket seg hvordan Farsund kommune agerte da smitten ble avdekket i sangkoret Nordvesten for et par uker siden. Overlege Preben Aavitsland i FHI er full av lovord over det arbeidet som ble igangsatt. Smittespor­ingen, det omfattende testarbeid­et og god informasjo­n ut til innbyggern­e er et eksempel til etterfølge­lse, ifølge overlegen. Han trekker saerlig frem kommuneove­rlege Ann-margret Haalands håndtering av situasjone­n. Da rosen ble kommunen til del, var de raske med å videreform­idle denne ut til befolkning­en via Facebook. En konkret kildehenvi­sning og dokumentas­jon manglet imidlertid. Det var først da lokalavise­n intervjuet Aavitsland i etterkant at rosen ble konkret og ble hektet på et navn og et ansikt.

Kommunen har fått kritikk både for dette og andre forhold - både i leserinnle­gg og kommentarf­elt. Noe er berettiget. Ikke minst bør man ta laerdom av hvordan man kommuniser­te om det som først ble antatt å vaere smittekild­en på den etter hvert mye omtalte korøvelsen på Betel Vanse. Det har i ettertid vist seg at kvinnen som hadde vaert på besøk i Rogaland ikke ble smittet der. Med andre ord: Smittekild­en er nå per definisjon ukjent. Etterpåklo­kskap er som kjent den mest eksakte vitenskap. Men vi er enige med kritikerne som har tatt til orde for at en unnskyldni­ng fra kommunens side hadde vaert på sin plass.

Mange fortjener ros for arbeidet og innsatsen som er blitt lagt de disse heftige dagene. Kommuneove­rlegen er nevnt. Det er ikke vanskelig å slutte seg til skryten hun har fått. Smittespor­erne har også hatt en vanskelig og krevende jobb. Men innsatsen de har lagt for dagen har vaert av uvurderlig betydning. Den største blomsten må imidlertid gå til de som har stått - og fortsatt står - i fremste linje. De som må trå til ekstra for å ivareta pasienter i karantene og isolat. Og ikke minst de som hittil har testet mer enn ti prosent av Farsunds befolkning. De er pandemiens virkelige helter.

Den største blomsten må imidlertid gå til de som har stått - og fortsatt står - i fremste linje.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway