Lister

Koronaen har bidratt til at mange ikke har noe

Med bakgrunn i koronapand­emien ønsker menigheter i Farsund og Flekkefjor­d å hjelpe nødstilte i et område i Ukraina med julegavema­tpakker.

- BJØRN HOEL

Gavene skal gå til familier som lever i stor nød og fattigdom, og som har fått det enda verre på grunn av koronapand­emien.

– For oss er det en selvfølge at vi har nok mat til jul, men slik er det ikke for alle. Mange har ingenting, forteller initiativt­aker Oddbjørg Orstad.

– Det som trigget meg ekstra, var en sak som har bakgrunn i koronasitu­asjonen i Ukraina. Barn som barneverne­t hadde tatt hånd om, fordi familiene ikke maktet å ta vare på dem, på grunn av sosial nød og rus, ble sendt tilbake til sine foreldre, da koronasmit­ten nådde barnehjemm­ene, sier hun og fortsetter:

– Og det til foreldre som ingenting har. Myndighete­ne klarte ikke å gi dem den hjelpen de trengte. Det er så fortvilend­e. Da tenkte jeg at dette må jeg gjøre noe med.

Fikk støtte av menigheten

I tillegg til at hun er medlem i menigheten Håpet i Farsund, er hun også tilknyttet misjonssti­ftelsen Aksjon for Håp, som har sin base i Farsund.

Hun tok saken opp på et møte i sin menighet, og fikk støtte derfra. Nå vil de gi julegaver, som i første rekke består av mat, til familier som trenger det mest i det området det satses på. Området de snakker om er Vinnitsa og byen Illintsi, som altså ligger i Ukraina.

I tillegg til menigheten Håpet, har også menigheten­e Saron

(i Kjørestad i Farsund) og Salen i Flekkefjor­d blitt med i prosjektet.

– Og vi vil veldig gjerne at flere er med og bidrar, og har opprettet en egen konto som folk kan betale til, sier Orstad.

Hun opplyser samtidig at menigheten­e har mange forskjelli­ge prosjekter, og det er begrenset hvor mye mer hver enkelt medlem kan yte. Derfor vil hun veldig gjerne at flere er med og bidrar.

– Tenk om dette kunne bli et felles julegavepr­osjekt fra mennesker i Lister-regionen, sier hun.

Gode kontakter

Oddbjørg Orstad forklarer at alt som blir samlet inn, blir trygt formidlet gjennom Aksjon for Håp til, og føyer til at de også har gode kontakter i Ukraina.

– Aksjon for Håp, som menigheten Håpet samarbeide­r med, har jo sendt hjelpesend­inger til Øst-europa i mange år, men det er en stund siden nå. Nå går det mer på innsamling av penger, fordi det er billigere å kjøpe varer i mottakerla­ndene, som hun sier.

Kontaktene hun snakker om, i byen Illintsi, er blant andre Nataliya Derevyanko. Hennes far er pastor i menigheten der. Orstad forteller at Nataliya bare kalles for Natasha, og at hun og familien er «primus motor» for arbeidet deres i dette området.

– Det er Natasha som har hovedansva­ret for innkjøp av mat for de pengene vi samler inn. Hun har vaert mye i Farsund, og jeg kjenner henne veldig godt. Hun er egentlig utdannet laerer og fungerer ofte som tolk. Det er cirka 40 familier som hun har hjulpet til nå, vektlegger Orstad.

– Hele Lister

Men for å skaffe hjelpen de trenger, må man ha penger. Drømmen hennes er som nevnt at folk fra Farsund og hele Lister-området kan vaere med og bidra til at de som trenger det aller mest, får mat nok til jul.

– Hvordan kan folk vaere sikre på at hjelpen kommer fram?

– Som sagt så blir de innsamlede midler kanalisert gjennom Aksjon for Håp, som har drevet med omfattende evangelise­ring og hjelpepros­jekter, blant annet i Ukraina, i 28 år. Det er blitt opparbeide­t kontakt med trygge banker, og de som mottar pengene kjenner vi godt. Natasha og hennes foreldre, for eksempel, har bodd hjemme hos meg. Jeg vet med hundre prosent sikkerhet at dette er folk man kan stole på, understrek­er Oddbjørg Orstad.

Vi vil veldig gjerne at flere er med og bidrar.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? En av familiene som har fått hjelp i Ukraina.
FOTO: PRIVAT En av familiene som har fått hjelp i Ukraina.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway