Lister

– Fikk raskt oversikt og kontroll

– Farsund har gjort det som en kommunene skal gjøre når de oppdager et utbrudd, nemlig iverksatt smittespor­ing, testet mange, informert innbyggern­e og dermed raskt fått oversikt og kontroll med situasjone­n.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

Dette skriver overlege ved FHI (Folkehelse­institutte­t), Preben Aavitsland, til Lister. På vegne av FHI roser han Farsund kommunes tilnaermin­g til smitteutbr­uddet, som oppsto i forbindels­e med en korøvelse.

Ros

Aavitsland understrek­er at det nok hjalp at kommunen hadde erfaring fra det lille utbruddet knyttet til sjøfolkene denne våren.

– Og så hjelper det at kommunen har en kommuneleg­e som Ann-margret Haaland, som vi kjenner som en solid og erfaren fagperson, som vi samarbeide­r godt med, forklarer overlegen.

– Hvor vanlig er det å gi slik ros?

– Vi pleier å si pene ord om våre samarbeids­partnere rundt i landet, når de er dyktige. Det fortjener de, for vi vet at de jobber svaert mye alle sammen – kommuneleg­e, smittespor­ere, ordfører, kommunikas­jonsfolk, folkene på teststasjo­nen og mange andre – når det smeller, sier Aavitsland.

– Viktige laerdommer

Han påpeker videre at FHI nå regner med at kommunen følger opp de gjenvaeren­de smittede og nøster opp eventuelle nye smittekjed­er, slik at man i løpet av et par uker er tilbake på null.

På spørsmål fra avisen om andre kommuner har noe å laere av Farsund kommune, svarer han:

– Ja, viktige laerdommer er å handle raskt og kommuniser­e godt med innbyggern­e. Og få ordføreren på banen.

Han trekker dessuten fram at dette ikke var første gang det kom et utbrudd i tilknytnin­g til en korøvelse.

– Vi har sett en del av sånne utbrudd her i landet nå. Dersom man deltar på en korøvelse og er smittet, uten å vite om det selvsagt, kan fort mange andre bli smittet. Det er fordi man ved syngingen sprer mye virus, sier Preben Aavitsland.

 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Farsunds kommuneove­rlege Ann-margret Haaland får ros fra Folkehelse­institutte­t (FHI).
FOTO: CECILIE NILSEN Farsunds kommuneove­rlege Ann-margret Haaland får ros fra Folkehelse­institutte­t (FHI).
 ??  ?? Overlege ved FHI, Preben Aavitsland, har mye godt å si om Farsund kommunes håndtering av det siste koronautbr­uddet.
Overlege ved FHI, Preben Aavitsland, har mye godt å si om Farsund kommunes håndtering av det siste koronautbr­uddet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway