Lister

Må prioritere primaertje­nestene

Stillinger og tjenesteni­vået som ikke er en del av primaertje­nestene i Haegebosta­d kommune vil bli redusert neste år.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Vi har kommet til at vi må forsøke å ivareta tjenesteti­lbudet i primaertje­nestene kommunen skal levere. Det vil si skole, barnehage og helse - og omsorg. Dette betyr at vi i forslaget må redusere tilbudet ved blant annet kulturskol­en. Når vi vet at 80 prosent av kostnadene våre er lønnskostn­ader, så er det ikke rom for tiltak før det får følger for ansatte, ikke minst i administra­sjonen. Vi har derfor valgt å ikke erstatte stillinger som blir ledige, og at vi må redusere i mindre stillinger, sier rådmann Ivan Sagebakken til Lister.

Nedgang i folketalle­t

Torsdag la rådmannen fram sitt forslag til budsjett for 2021, et budsjett som er enda strammere i forhold til innevaeren­de år.

Da finansmini­ster Jan Tore Sanner i begynnelse­n av oktober i år presentert­e regjeringe­ns forslag til budsjett, håpte rådmannen og ordfører Margrethe Handeland at staten ville åpne lommeboken for de 1.680 innbyggern­e som er bosatt i Haegebosta­d.

Det de opplevde var det motsatt. Mens de aller fleste kommunene i landsdelen har fått et rammetilsk­udd som tilsvarer det forventede prisvekste­n på 2,7 prosent neste år, ble veksten i overføring­ene kun på 1,8 prosent.

Noe av årsaken til lavere overføring­er fra staten, er forventet nedgang i befolkning­stallene. Mens det blir flere eldre mennesker i kommune, viser prognosene en nedgang i antall barn. Ved utgangen av innevaeren­de år vil kommunen ha 1680 innbyggere, mens det i 2024 vil vaere 49 faerre mennesker enn i dag.

Bruker fond

Haegebosta­d kommune kan vente å få tilført 84,4 millioner kroner i rammetilsk­udd fra staten, drøyt 300.000 kroner mer enn i innevaeren­de år. Økningen er ikke i naerheten av å dekke forventet lønns- og prisvekst.

Inntekts- og formueskat­ten som kommunen kan bruke til drift av tjenesteti­lbudet er ventet å lande på 43,6 millioner kroner. Utbyttet fra Agder Energi vil neste år bli halvert, fra vel 8,3 millioner kroner i år til 4,4 millioner neste år som følge av lavere overskudd etter driftsåret 2019.

Rådmannen og hans stab foreslår at det settes av 127 millioner kroner til drift av kommunale tjenester. For å få driftsbuds­jettet i balanse må kommunen bruke 1,8 millioner kroner fra av fondsmidle­ne.

– Vi skal vi prøve å ivareta innbyggern­e etter beste evne. Mens vi «freder» primaertje­nestene, må vi redusere blant annet i administra­sjonen. Det vil bli krevende for dem som blir igjen, etter som stillinger ikke vil bli erstattet, sier rådmann Sagebakken.

Det vil bli krevende for dem som blir igjen, etter som stillinger ikke vil bli erstattet.

Rammetilsk­udd ●

Inntekst og

● formueskat­t Sum generelle

● inntekter

Sum

● driftsutgi­fter Brutto

● driftsresu­ltat Finans

Netto

driftsresu­ltat 84500 42574 129402 144392

-14990 -282

-2876 84798 41900 130102 129865

-9763 3690

-1810

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Rådmann Ivan Sagebakken vil skjerme primaertje­nestene samtidig med at han foreslår å kutte i ikke lovpålagte oppgaver.
FOTO: TOM ARILD STØLE Rådmann Ivan Sagebakken vil skjerme primaertje­nestene samtidig med at han foreslår å kutte i ikke lovpålagte oppgaver.
 ?? FOTO: RUNE HAUAN ?? Stillinger i administra­sjonen som blir ledige vil trolig ikke bli erstattet dersom rådmannens forslag til budsjett blir vedtatt.
FOTO: RUNE HAUAN Stillinger i administra­sjonen som blir ledige vil trolig ikke bli erstattet dersom rådmannens forslag til budsjett blir vedtatt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway