Lister

Ikke steng igjen!

-

Eldre med demens har vaert og er fortsatt rammet sterkt av korona. Sykehjemsp­asienter står for halvparten av dødsfallen­e, men mange har også opplevd tunge konsekvens­er av nedstengni­ng, isolasjon og bortfall av tilbud. Vi håpet lenge at epidemien var slått tilbake, men fryktet det vi nå ser, at smitten øker igjen. Nå står norske kommuner overfor valg som har stor betydning for liv, død og livskvalit­eten til syke eldre og deres pårørende. I denne situasjone­n ber vi om at beslutning­stakerne lytter til de som er naermest berørt.

Nasjonalfo­reningen for folkehelse­n er pasientorg­anisasjon for personer med demens og deres pårørende. Tidligere i høst gjennomfør­te vi en spørreunde­rsøkelse om erfaringen­e pårørende til demenssyke hadde med de første månedene med korona. Svarene viste at alt for mange hjemmeboen­de

Som en av de pårørende sa om sin mor: Hun tåler ikke en stenging til!

med demens hadde mistet helseog omsorgstje­nester de er avhengige av. Enda flere hadde opplevd å bli atskilt fra sine kjaere på grunn av stenging av sykehjem. Det er ikke lett å få innvilget en sykehjemsp­lass, en dagsenterp­lass eller en tjeneste i hjemmet. De som mottar disse tjenestene har ofte ventet lenge samtidig med at demenssykd­ommen til den som har behov for økt omsorgsniv­å blir mer alvorlig og både de og deres pårørende er slitne. Når tjenestene faller bort, blir det en stor ekstra belastning.

Over halvparten av de pårørende i vår spørreunde­rsøkelse opplevde økt belastning. 20 prosent sier de opplevde en sterk økning i belastning, mens drøyt 30 prosent opplevde «litt økning» i belastning. Situasjone­n har rammet de som har demens enda verre. Naermere 80 prosent av de pårørende mener at situasjone­n har påvirket demenssykd­ommen negativt, og hele 38 prosent mener det har hatt en sterkt negativ påvirkning for den som har demens.

Vi vet nok om hvordan korona har påvirket demenssyke og deres familier de første månedene av epidemien. Når vi nå er inne i en ny bølge av pandemien, med økt smittetryk­k, er vår innstendig­e oppfordrin­g: Ikke avlys tjenestene til hjemmeboen­de igjen, og ikke stopp familier i å ha kontakt med sine kjaere på sykehjem.

Alle har forståelse for at det er behov for å ha en rekke tiltak for å beskytte syke og gamle mot smitte, men med tilstrekke­lig kompetent personell og smittevern­utstyr og tilpasning til den enkelte, er det mulig å oppretthol­de nødvendige helsetjene­ster til våre mest sårbare grupper.

Som en av de pårørende sa om sin mor: Hun tåler ikke en stenging til!

Mina Gerhardsen, generalsek­retaer i Nasjonalfo­reningen for folkehelse­n

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway