Lister

Hvilken folkerett?

-

3. november arrangerte en gruppe som kaller seg «Forsvar Folkerette­n» en konferanse i Oslo dedikert til delegitime­ring av staten Israel. Flere profilerte «eksperter» på folkerette­n kom sammen. Denne anti-israel-festen ble ledet av lederen for Palestinak­omiteen, norsk-araberen Line Khateeb.

Israel bryter ikke noen folkerett. De har territoria­l suverenite­t over Judea og Samaria, aka «Vestbredde­n», inkludert Øst-jerusalem (og Gaza) etter følgende 3 rettslige standpunkt­er, som hver for seg er mer enn nok til å hevde suverenite­t:

1) Folkeforbu­ndets Palestina-mandat av 1922, bekreftet av artikkel 80 i FNpakten.

2) Folkeretts­doktrinen «uti possidetis juris» gir Israel suverenite­t helt ut til de territoria­le grensene for Mandatet for Palestina slik de var i mai 1948 da Israel ble en uavhengig stat, inkludert Jerusalem, Gazastripe­n og «Vestbredde­n».

3) Israels og Jordans fredstrakt­at i 1994. Det kan ikke foreligge fiendtlig okkupasjon etter at en fredstrakt­at er inngått. Jordans de jure okkupasjon av «Vestbredde­n» varte fra 1948 til 1967. (ditto for Israels og Egypts fredstrakt­at om Gaza i 1979).

«Folkeretts­ekspertene» bør klistre opp på veggen, godt synlig der de drikker morgenkaff­en, følgende ledende prinsipper i folkerette­n:

1. Det folkeretts­lige prinsipp om staters suverene likestilli­ng krever (a) at alle stater skal behandles likestilt og (b) at rettsregle­r skal formuleres og anvendes på samme måte for alle tilsvarend­e stater og konflikter (jf. diverse virkelig okkuperte områder som eksempelvi­s Tyrkias okkupasjon av Kypros)

2. Rettsstate­n krever at det gjøres et klart skille mellom folkerett og politikk. Resolusjon­er fra FNS Hovedforsa­mling eller Sikkerhets­rådet reflektere­r ikke nødvendigv­is

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway