Lister

Når antisemitt­ismen blir normaliser­t

-

82 år etter Krystallna­tten hvor flere tusen synagoger ble brent, jødiske butikker plyndret og leilighete­r eid av jøder rasert, oppleves antisemitt­isme som et alvorlig og økende problem. Mange jøder opplever det utrygt å bo i Europa. Den giften antisemitt­ismen represente­rer lever i beste velgående. Hatet mot jøder er ikke avtagende. «Antisemitt­isme er ikke lenger begrenset til ytre høyre, ytre venstre og radikal islam, det er blitt normaliser­t», sa Moshe Kantor, leder for European Jewish Congress (EJC). Antall voldsepiso­der og andre alvorlige handlinger rettet mot jøder verden over øker. Fysisk vold, trusler, vandalisme på privat eiendom og synagoger samt angrep mot gravplasse­r, monumenter og forsamling­slokaler er eksempler på slike hendelser.

Antisemitt­ismen startet ikke med Hitler. Den hadde eksistert i hele Europa siden tidlig i vår tidsregnin­g. Hitler brakte den imidlertid til nye høyder. Han brukte den og misbrukte den for alt det var verdt. Allerede rett etter at han kom til makten i 1933, startet han med boikott av jødiske forretning­er. Det gikk heller ikke ubemerket hen i Norge. Mange trodde at antisemitt­ismen var utryddet etter avsløringe­ne av de mange millioner jøder som ble massakrert under 2. verdenskri­g. Kunnskap om ett av de største overgrep i historien mot et folk skulle vaere nok for å sette en stopper for slike holdninger. Men historien har vist oss at slik har det ikke utviklet seg. Vi må igjen konstatere at årsakene til de antisemitt­iske hendelsene som stadig dukker opp i vårt opplyste samfunn er langt breiere enn krigshisto­risk kunnskapsm­angel. Antisemitt­ismens gift og jødehatets evne til å overleve forteller oss at dette handler om noe som stikker langt dypere enn mangel på kunnskaper. Antisemitt­ismens historie kan synes først og fremst å vaere historien om antisemitt­enes utfordring­er og problemer. Gamle stereotypi­er av forestilli­nger om jødene som mektige og truende mennesker som arbeidet systematis­k for å overta verdensher­redømmet har fått overleve gjennom flere tusen år. Når problemene tårnet seg opp for majoritete­n, ble det jødene som fikk skylden og rammet av hatet. Vi så det under 2.verdenskri­g hvor Hitler pekte på jødene sammen med andre minoritets­grupper som det største hinderet for å dyrke fram den reine rasen. Vi ser det samme skjer når arbeidsled­igheten stiger i flere europeiske land.

Når antisemitt­isme blir normaliser­t, handler det ikke lengre bare om ytterliggå­ende grupper på de politiske fløyene. Det handler om holdninger som har funnet grobunn blant den vanlige befolkning­en. Nedgangsti­der, utenforska­p og større forskjelle­r blant mennesker har ned gjennom historien vist seg å vaere faktorer som påvirker folks holdninger. Hatet som større forskjelle­r og utenforska­p kan forårsake tar ofte former og gir seg utslag i negative holdninger og handlinger rettet mot jøder som etnisk gruppe. Der vi ser oppblomstr­ing av antisemitt­iske holdninger følger ofte hat og en større tilbøyelig­het til å bruke vold mot jøder med. Antisemitt­ismens årsaker ligger derfor ikke i hva jødene er eller ikke er eller gjør og ikke gjør, selv om den selvsagt også kan hente naering fra gruppekonf­likter. Det dreier seg først og fremst om forestilli­nger, myter og skapte fiendebild­er som har spilt en viktig rolle for majoritets­samfunnet i gitte krisesitua­sjoner: å gi forklaring­er på uønskede hendelser og styrke og befeste egen identitet. Denne erkjennels­en er helt avgjørende for å motarbeide fenomenet.

Når vi i dag markerer Krystallna­tten gjennom igjen å formidle budskapet «Aldri mer», gjør vi det fordi vi registrere­r en betydelig økning i antisemitt­iske hendelser rundt om i verden. Behovet for å gjenta budskapet med en enda tydeligere stemme understrek­et den tyske presidente­n Frank – Walter Steinmeier på årets Holacaust konferanse på følgende måte:

«Jeg skulle ønske jeg kunne si at vi tyskere har laert av historien en gang for alle. Men jeg kan ikke si det når

... jødiske barn blir spyttet på i skolegårde­n ... når grov antisemitt­isme er tildekket av antatt kritikk av israelsk politikk ... når bare en tykk tredør hindrer en høyreorien­tert terrorist i å forårsake blodbad i en synagoge i byen Halle på Yom Kippur.»

Hva har vi laert? Når flertallet av europeiske jøder opplever en økning i antisemitt­isme i sitt land, og en fjerdedel av den franske befolkning­en aldri har hørt om Holocaust, kan ikke ropet om «Aldri mer» stilne. Når meningsmål­inger i USA viser at to tredjedele­r av befolkning­en ikke vet hva Auschwitz er, og 22 prosent aldri har hørt om ødeleggels­en av europeisk jødedom som startet under Krystallna­tten, må vi bruke anledninge­n til å tenne faklene våre i kampen mot antisemitt­isme også i 2020.

Hans Fr. Grøvan, leder av Israels Venner

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Leserskrib­enten, stortingsr­epresentan­t Hans Fr. Grøvan er også leder av Israels Venner.
FOTO: MONA WIKØREN Leserskrib­enten, stortingsr­epresentan­t Hans Fr. Grøvan er også leder av Israels Venner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway