Lister

Straffesak­en mot firebarnsm­or utsatt inntil videre

- TOM ARILD STØLE tom.arild@lister24.no

Straffesak­en mot firebarnsm­oren Yasmin Kristensen, som er tiltalt for å ha svindlet NAV for 1,6 millioner kroner er utsatt inntil videre.

Årsaken er at Lister tingrett vil avvente en avgjørelse i Den europeiske menneskere­ttsdomstol­en i Strasbourg, ifølge Lyngdals Avis.

Tingretten hadde i utgangspun­ktet berammet saken mot Kristensen til 22. september.

NAV mener firebarnsm­oren urettmessi­g har fått utbetalt barnetrygd, sykepenger, foreldrepe­nger, dagpenger, kontantstø­tte og arbeidsavk­laringspen­ger i en periode fra 1. mars 2005 til 13. mars 2016. Derfor anmeldte NAV henne til politiet. I juni ble Yasmin Kristensen tiltalt av påtalemynd­igheten for å ha svindlet NAV for 1,6 millioner kroner. Kristensen har nektet straffskyl­d.

I desember i fjor ble det kjent at Høyesteret­t hadde besluttet å oppretthol­de UDIS avgjørelse om at firebarnsm­oren Yasmin Kristensen skulle utvises fra Norge i to år, etter at hun i 2001, da hun kom til Norge, oppga at hun var fra Somalia. I 2014 innrømmet hun at hun opprinneli­g kommer fra Djibouti.

Også dette forholdet er omfattet av tiltalen, ved at påtalemynd­igheten mener at hun unnlot å opplyse til NAV at hun hadde oppgitt falsk identitet og uriktige opplysning­er ved innreise til Norge, ved søknad om oppholdsti­llatelse, samt ved inngåelse av ekteskap og senere navneendri­ng.

Hennes advokat sendte i januar i år en henstillin­g til Den europeiske menneskere­ttsdomstol­en (EMD) i Strasbourg i håp om at de ville vurdere utvisnings­vedtaket annerledes enn norske myndighete­r og domstoler. I mars kom svaret som familien fra Lyngdal hadde håpet på, nemlig at EMD ville se på saken.

Så langt foreligger det ingen avgjørelse, og det er uvisst hvor lang tid det vil ta.

– Jeg skal ikke påstå at utsettelse­n var en seier for oss. Partene var enige om å utsette saken. Jeg mener det var en riktig avgjørelse, sier Yasmin Kristensen­s advokat, Nadin Askeland Humlen til Lyngdals Avis.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway