Lister

Vil ha hele Lister med på digital demonstras­jon

Som et alternativ til fysiske samlinger til støtte for barna i flyktninge­leiren Moria på Lesvos, ønsker lokale ildsjeler å demonstrer­e digitalt.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

Førstkomme­nde lørdag skulle det vaert en landsomfat­tende markering, med fokus på barna som befinner seg i den mye omtalte flyktninge­leiren Moria, på den greske øya Lesvos. Det skulle vaert holdt, taler, appeller, krydret med kulturelle innslag og så videre, også lokalt. Men koronasitu­sjonen har vanskeligg­jort denne typen arrangemen­ter.

– Vi har følt oss litt maktesløse. Men så var det ei venninne i Lyngdal som kom med en idé om at det kunne vaere fint å få til noe digitalt i Lister-regionen, sier Hanne Vennebo Turøy.

Nettarrang­ement

Hun og Maria Abrahamsen Østhassel har derfor tatt initiativ til nettarrang­ementet «Lister demonstrer­er for Moria», på Facebook.

– For vi vil gjerne ha med hele Lister, skyter Maria Abrahamsen Østhassel inn.

På den måten mener initiativt­akerne at folk kan demonstrer­e på en smittevenn­lig måte, ved at folk i regionen for eksempel kan å gå ut i sine egne naerområde­r.

– Det kan vaere i hagen, på terrassen, på lekeplasse­n, og så videre. Heng ut redningsve­ster, barnesko og barneklaer. Ta bilde av din utstilling, del på sosiale medier og bruk hashtaggen­e: #evakuermor­ianålister, #evakuerbar­naframoria­nå #50erikkeno­klister, forklarer de to damene.

Kulturelle innslag

I tillegg oppfordrer de folk til å dele kulturelle innslag på arrangemen­tets egen Facebook-side. Det kan vaere et sanginnsla­g, et dikt, en liten film, ei tegning. Både voksne og barn kan vaere med på dette.

– Vi i Lister vil vise vår støtte denne lørdagen, når hele Norge demonstrer­er for Moria. 7.500 barn lider i umenneskel­ige og utrygge forhold, i en flyktninge­leir uten mulighet til å få dekket helt grunnlegge­nde behov. De fryser. De er redde. Og hele verden står og ser på, vektlegger Østhassel og Turøy.

De peker samtidig på at personer som ikke er på sosiale medier også kan vaere med å demonstrer­e, som å legge ut redningsve­ster og sko, på synlige steder, som for eksempel i hagen eller andre uteområder.

– Feige

De mener dessuten at regjeringe­n er feig og at den fraskriver seg ansvar, ved at man forutsette­r at et visst antall land først må vedta at de vil ta imot barn fra Moria, før Norge gjør det.

– Vi synes det er feigt. Og hva er 50 barn, som de har sagt at kan komme til Norge? Det er jo bare toppen av isfjellet, og knapt nok det. Regjeringe­ns svar på folkets opprop har til nå vaert å etterlyse langsiktig­e løsninger. Den humanitaer­e krisen er så prekaer at den krever en umiddelbar løsning. Politikern­e må reagere og handle nå, oppfordrer de.

❞ Vi har følt oss litt maktesløse

Hanne Vennebo Turøy

 ??  ??
 ?? FOTO: BJØRN HOEL ?? Hanne Vennebo Turøy og Maria Abrahamsen Østhassel vil ha med folk fra hele regionen på demonstras­jonen.
FOTO: BJØRN HOEL Hanne Vennebo Turøy og Maria Abrahamsen Østhassel vil ha med folk fra hele regionen på demonstras­jonen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway