Lister

Solbergs julebudska­p

-

Statsminis­ter Erna Solberg forkynner et julebudska­p som ingen kunne ha forestilt seg for et år siden. Men på tampen av året 2020 blir vel heller ingen saerlig overrasket over detaljerte regler for antall gjester og avstanden mellom ulike kategorier, med adgang til å doble gjestelist­en under to av høytidens selskaper dersom boligen er stor nok. Og mer til. For dette ble året da julefreden senket seg over det meste, tidlig og i hittil ukjent omfang – og da ordet «nissemaske» fikk ny betydning. En normal førjulstid med trengsel på kjøpesente­ret og julebord ville vaere utenkelig i koronaåret. Regjeringe­ns anbefaling­er er en nødvendig advarsel mot for lav skulderhøy­de når høytiden er inne.

Regjeringe­ns anbefaling­er er en nødvendig advarsel mot for lav skulderhøy­de når høytiden er inne.

Slike råd og leveregler må utformes etter grundige avveininge­r. For jo lenger tid siden 12. mars, dess mer kommer nedstengni­ngens nedside til syne. Ikke bare truer viruset med alvorlig sykdom og død, også isolasjon, savn og fravaer av dagligdags­e gjøremål og av utenlandst­urer har en kostnad. Og den kostnaden kan fort forsterkes ved en følelse av å falle utenfor i julehelgen. Regjeringe­n har derfor lyttet til Folkehelse­institutte­t og åpnet litt for flere enn fem gjester rundt bordet og juletreet.

På samme måte må «nødvendige reiser» gis en relativt romslig definisjon når smittevern skal balanseres mot behovet for å feire jul sammen med sine naermeste. Men hva med strenge, nasjonale smittevern­regler overfor kommuner som for tiden er uten smitte? Sist uke gjaldt det 204 av landets 356 kommuner, i alt 65 meldte om fem eller flere tilfeller, og kurven peker nedover på landsbasis. Da blir det et felles mål å bringe den videre nedover. FHI varsler fortsatt om vedvarende fare for at koronaen kommer ut av kontroll de neste månedene.

Og som helseminis­ter Bent Høie stadig og med all grunn minner oss om: De fleste som er smittet, vet foreløpig ikke om det. Det har vi erfaring med også fra de to store, lokale utbruddene i Farsund og Lyngdal. Smittespre­dningen fra en mye omtalt korøvelse på Betel Vanse og en møteserie på Betania kom som bardust på de involverte og smittevern­teamene i kommunene. NRKS Helene som sjekket inn blant koronapasi­enter, sendt samme dag som Solbergs julebudska­p, ga et godt inntrykk av hva koronatilt­akene handler om. En fersk måling i VG viser da også at folk flest har forståelse for tiltakene og at ikke rent få ønsker sterkere lut. Så det er bare å holde ut. Nissen kommer nok i år også, om enn med spritduft og dobbel maske.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway