Lister

– Ingen domstoler legges ned

Lister tingrett blir en del av Agder tingrett sin rettkrets. Men domstolen i Farsund skal bestå.

- LARS ERIK LARSEN lars.erik@lister24.no

– Det er ingen domstoler som skal legges ned. Det eneste forskjelle­n er at de blir en del av en større rettskrets og vil få en felles sorenskriv­er. Ingen mister jobbene sine, slår Ingunn Foss (H) fast overfor Lister.

– Et annet viktig moment er at det nå blir en slutt på usikkerhet­en rundt denne retten. Vi i Frp har fått med at domstoladm­inistrasjo­nen ikke har mulighett il å foreta endringer i strukturen. Skal en domstol legges ned, må det vedtas i stortinget. På denne måten tetter vi skottene og usikkerhet­en rundt domstolen i Farsund, sier flekkefjae­ringen Gisle Meininger Saudland til Lister.

– Økt kompetanse

Kort fortalt betyr den nye domstolsre­formen at Lister tingrett blir en del av Agder tingrett sammen med Kristiansa­nd og Arendal tingrett. For Agder tingrett vil det vaere en felles sorenskriv­er for alle rettene.

– Med en sorenskriv­er kan vi bedre utnytte kapasitete­n som finnes i de ulike rettene til enhver tid gjennom å flytte saker om det er lange køer på ett sted, for eksempel. I tillegg sørger vi for økt kompetanse i rettene gjennom å samle ressursene, sier Foss.

– Det har spesielt vaert et behov for å styrke kompetanse­n til de ansatte i små tingretter rundt om i landet i barnesaker, som blant annet innebaerer overgrep mot barn og barneforde­lingssaker. Den kompetanse­n får de nå og det gjør igjen at folks rettsikker­het blir bedre ivaretatt gjennom at de som fatter dommene er bedre kvalifiser­t for det, legger hun til.

– Fornøyd

Saudland er klar på at reformen som det nå er politisk flertall for, er noe han kan stå inne for som Lister-politiker.

– Jeg skal innrømme at det første forslaget var jeg sterkt i mot, for der lå det ingen garantier for domstolen i Farsund. Gjennom å sikre at det skal vaere folk i de ulike domstolene, samt sørge for at eventuelle endringer skal opp på tinget, så er jeg veldig fornøyd. Nå styrker vi domstolen i Farsund.

– Jeg er sikker på at det ansatte i Lister tingrett også vil vaere fornøyd med denne løsningen, fortsetter han.

Sorenskriv­er i Lister tingrett, Robert Versland, bekrefter dette:

– Jeg har hatt en dialog med både Ingunn og Gisle og spilt inn ting som jeg mener er viktig, deriblant det å verne driften i Farsund. Sånn det ser ut nå, kan dette bli en veldig positivt. Nå handler bare om å sette seg ned og finne ut hvordan vi kan utnytte best mulig det at vi nå blir en stor enhet. Det vaere seg spesialise­ring s grupper, kapasitets­utnyttelse også videre.

– Ønsker du jobben som sorenskriv­er i Agder tingrett?

– Det har jeg ikke tatt stilling til ennå, svarer han.

Sånn det ser ut nå, kan dette bli en veldig positivt Sorenskriv­er Robert Versland

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Lister tingrett blir en del av en større rettskrets, men legges ikke ned.
FOTO: TOM ARILD STØLE Lister tingrett blir en del av en større rettskrets, men legges ikke ned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway