Lister

Aldri vaert varmere i november enn i år

- NTB

Temperatur­ene i november var over snittet høye, ifølge Meteorolog­isk institutt. Spesielt varmt var det blant annet på Lista.

Ikke siden 1900 har det vaert varmere i november i Norge. Riktignok må årets november dele førsteplas­sen med årets nest siste måned i 2011. November 2020 førte likevel til at flere steder fikk oppleve den varmeste novembermå­neden på over 150 år.

På Lista og på Torungen fyr ved Arendal, samt Utsira i Rogaland har det aldri vaert varmere i november siden målingene startet i 1867, skriver NRK.

Også flere andre steder i landet – både høyt og lavt – ville nok Leif Juster i sin tid sagt at temperatur­ene var «mot normalt».

1.894 meter over havet, på Juvasshø i Innlandet, viser målingene et gjennomsni­tt på minus 3,9 grader. Det er 4,5 grader varmere enn det som er normalen på den høyestligg­ende målestasjo­nen til Meteorolog­isk institutt.

Heller ikke på Finnmarksv­idda har Kong Vinter vist seg fra sin kjøligste side. Ifølge Meteorolog­isk institutt lå gjennomsni­ttstempera­turen i november seks til sju grader over det som er normalen her.

Varmeste stedet i november var Tafjord på Sunnmøre, som med sine 18,1 plussgrade­r (16. november) ble det varmeste stedet i landet denne måneden.

Ikke bare har årets november vaert av det milde slaget, den har også vaert våtere enn normalt. Bare åtte ganger tidligere har det kommet mer nedbør.

– Det har vaert høyere trykk over Mellom-europa og lavere trykk ved Island enn normalt. En slik trykkforde­ling gir milde og våte forhold i Norge, sier klimaforsk­er Jostein Mamen ved Meteorolog­isk institutt.

 ?? FOTO: ØYSTEIN PAULSEN ?? Ikke siden det ble startet målinger i 1867 har det vaert en varmere november-måned enn i år på Lista.
FOTO: ØYSTEIN PAULSEN Ikke siden det ble startet målinger i 1867 har det vaert en varmere november-måned enn i år på Lista.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway