Lister

Sier nei til eiendomssk­att

Politikern­e i Lyngdal nekter å gå med på eiendomssk­att. Flertallet i formannska­pet gikk for budsjettfo­rslaget til KRF og Høyre med tilleggspu­nkter fra Senterpart­iet.

- THOMAS GRØNVOLD thomas@lister24.no

– Den totale rammen på budsjettet reduseres med 15,385 millioner kroner. Budsjettet gjøres opp uten bruk av eiendomssk­att, skriver partiene i sitt budsjettfo­rslag.

Partiene ønsker å satse på prosjektet «helt med» i kommunen. Det foreslås å opprette fire stillinger før sommeren 2021.

– Vi vil ha fokus på laerlinger og muligheten til å ansette etter endt laere løp. Kommunen skal ha fokus på og ansette laerlinger etter endt laerling løp.

Prioriteri­nger

Partiene ønsker å beholde Musikkverk­stedet Byremo og det er lagt inn 90.000 kroner i budsjettet.

– Vi vil ha fokus på Psykisk helse for unge 150.000 kroner er lagt inn. Vi vil ha fokus på ensomhet blant eldre og legger inn 50.000 kroner i budsjettet.

I 2020 har det på flere områder vaert en stor vekst i kostnader.

Lyngdal har på flere tjenester et kostnadsni­vå langt over andre kommuner i samme Kostragrup­pe.

– Å inndra store midler i eiendomssk­att, mener Høyre og Krf reduserer den lokale etterspørs­elen etter varer og tjenester. Det får virkninger for lokalt naeringsli­v. Vi ønsker ikke denne utviklinge­n. Vi vil heller stimulere til lokale små og store arbeidspla­sser. Det gjør vi ikke med å trekke inn naermere 20 millioner i kjøpekraft. Det gjør vi ikke med å pålegge flere avgifter på en stram drift for kommunens naeringsdr­ivende. Eiendomssk­att rammer usosialt. Vi ønsker ikke en slik usosial profil på budsjettet, skriver partiene i sitt forslag.

Besparelse­r

Partiene foreslår at innbyggert­org og bibliotek samlokalis­eres fra 2021. Det reduseres med ytterliger­e ett årsverk. Det skal redusere ytterliger­e med en million kroner til NAV. Partiet mener at det kuttes med 2,4 millioner.

Det foreslås også å redusere i lederstruk­tur i hele rammeområd­et for skole og kutter kostnadene med 1,2 millioner.

– Skole og folkebibli­otek slås sammen. Det frigjør klasserom til undervisni­ng, redusert bemanning på skolene, samlet kostnad til innkjøp av bøker går ned. Totalt sett bedre tilbud besparelse 700.000 kroner.

– Vi beholder to lokasjoner på voksenoppl­aering i 2021 og redusere en stilling på voksenoppl­aering.

Man ønsker å kutte i barnehagen med 500.000 kroner, og å redusere i åpningstid­er ved bibliotek. Her er det mulig å spare 650.000 kroner. Samtidig ønsker man å redusere en stilling ved Kvås Bofelleska­p, ved hjemmetjen­esten og Virksomhet for Habiliteri­ng. Partiene vil samtidig beholde støtte til Landbruksr­ådgiving sør med 75.000 økning i budsjett.

Skolestruk­turen

Utredning av total skolestruk­tur i kommunen starter umiddelbar­t, kommer det fram i budsjettet.

– Det legges frem en plan for hvordan skolen kan drives mest mulig effektivt før juni 2021. Tiltak må kunne settes i verk i 2022, og det må hensyntas utviklinge­n i befolkning­en og endringer i rammeoverf­øringer. Planen må tilpasses laerenorme­n slik at resurser blir godt utnyttet. Lederstruk­tur må gjennomgås totalt. Konsekvens­er for lokalsamfu­nnene ved eventuell skolenedle­ggelse skal også utredes.

Budsjettet skal behandles i kommunesty­ret 17. desember.

 ?? FOTO: THOMAS GRØNVOLD ?? Ordfører Jan Kristensen (H), oppfordrer partiene til å komme med et felles budsjettfo­rslag til kommunesty­ret. Kristensen påpekte at det ikke var altfor store forskjell på budsjettfo­rslagene.
FOTO: THOMAS GRØNVOLD Ordfører Jan Kristensen (H), oppfordrer partiene til å komme med et felles budsjettfo­rslag til kommunesty­ret. Kristensen påpekte at det ikke var altfor store forskjell på budsjettfo­rslagene.
 ?? FOTO: THOMAS GRØNVOLD ?? Kommunens administra­sjon ved økonomisje­f Elin Rugland Falkum og kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåk fikk presentert to budsjettfo­rslag i formannska­pet i Lyngdal.
FOTO: THOMAS GRØNVOLD Kommunens administra­sjon ved økonomisje­f Elin Rugland Falkum og kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåk fikk presentert to budsjettfo­rslag i formannska­pet i Lyngdal.
 ?? FOTO: THOMAS GRØNVOLD ?? Tønnes Seland fra Senterpart­iet støttet budsjettfo­rslag til KRF og Høyre etter at det ble lagt til tilleggsfo­rslag.
FOTO: THOMAS GRØNVOLD Tønnes Seland fra Senterpart­iet støttet budsjettfo­rslag til KRF og Høyre etter at det ble lagt til tilleggsfo­rslag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway