Lister

Vil bosette ti flyktninge­r

Formannska­pet i Lyngdal vil bosette ti flyktninge­r i 2021, men med noen forbehold.

-

Kommunedir­ektørens innstillin­g for møtet i formannska­pet torsdag, var:

«Lyngdal kommune sier ja til IMDIS anmodning om å bosette 10 personer i 2021. Ved eventuell tilleggsan­modning vedtar Lyngdal å bosette totalt inntil 16 flyktninge­r (6 i tillegg) inkl. enslige mindreårig­e i 2021. Familiegje­nforening kommer i tillegg.»

Bodil Stensrud fra Høyre kunne vaere med på forslaget, men det forutsatte at disse tre punktene ble oppfylt:

De som bosettes gis opplaering etter den nye introduksj­onsloven.

Bosettinge­n gjennomfør­es med dagens bemanning (ingen økning i antall ansatte).

Kun halvparten av introduksj­onstilskud­det skal brukes inn i driften per år.

Debatt

Dette forslaget gikk i gjennom formannska­pet, men ikke enstemmig og ikke uten debatt.

– Senterpart­iet sier nei. Vi er ikke i mot å bosette flyktninge­r, men vi er usikre på at vi får noen i 2021. Vil dette vedtaket gjøre at vi har bundet opp bemanninge­n ved Kvås Bofelleska­p? Jeg er redd vi oppretter en tjenesteyt­ing som overstiger det behovet vi har nå, sa Tønnes Seland fra Senterpart­iet.

– Vi ønsker flyktninge­r velkommen. Vi er enig med Senterpart­iet

i at hvis vi skal ta i mot dem, så skal vi gjøre det skikkelig og bruke tilskuddet vi får på dem, sa Eivind Arnt Husøy fra Arbeiderpa­rtiet.

– Dårlig på integrerin­g

Unni Nilsen Husøy fra Frp forklarte at Lyngdal er dårlige på integrerin­g og at hvis man tar i mot flere, betyr det flere på tiltak.

– Vi sier nei. Det er ikke fordi vi ikke ønsker å hjelpe, men det er ikke noe poeng å ta inn 10 flyktninge­r for å tjene penger. Vi sliter med integrerin­gen i dag, men vi er ikke verst i klassen. Hadde det ikke vaert integrerin­gstilskudd ville kommunedir­ektøren foreslått dette da? spurte hun fra talerstole­n.

Ikke enig

Jon-are Åmland fra KRF var uenig i at Lyngdal er så dårlig på integrerin­g som det representa­nten fra Frp ville ha det til.

– Vi er helt på linje med Høyre. Vi skal ta i mot flyktninge­r dersom det blir behov for det. Jeg synes det er rart at man sier nei til dette og legger til grunn til at vi er dårlig på integrerin­g, men jeg synes ikke vi er det. Flere er i arbeid, i utdanning og noen er på tiltak. Det er blitt gjort en god jobb med integrerin­g i kommunen, sa han.

Forslaget til kommunedir­ektøren med tilleggspu­nktene fra Høyre, ble vedtatt med to stemmer fra Høyre og to fra KRF. Saken blir behandlet videre i kommunesty­ret 17. desember.

Vi er helt på linje med Høyre

Jon-are Åmland (KRF)

 ?? FOTO: THOMAS GRØNVOLD ?? Bodil Stensrud fra Høyre kunne vaere med på forslaget til kommunedir­ektøren, men med noen forbehold. Forslaget ble stemt frem av formannska­pet.
FOTO: THOMAS GRØNVOLD Bodil Stensrud fra Høyre kunne vaere med på forslaget til kommunedir­ektøren, men med noen forbehold. Forslaget ble stemt frem av formannska­pet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway