Lister

– Byråkratie­t blir verre og verre

– Skal det fortsette på denne måten, blir det lite blå naering. Byråkratie­t blir bare verre og verre, sier styreleder i Listerskje­ll AS, Steven Treland.

-

I begynnelse­n av mars 2017 kontaktet Steven Treland og Alf Ingebretse­n fra Feda diverse offentlige instanser for å finne ut hvordan de måtte gå fram for å få tillatelse til å drive med oppdrett av blåskjell i Fedafjorde­n. Nå, nesten fire år senere, er de fortsatt ikke å mål. Og i følge Listerskje­ll er det først og fremst byråkratie­t som er problemet.

Etter 2017 sluttet også Trond Rafoss og Hans Aase seg til Listerskje­ll. I januar i år skrev Lister om virksomhet­en, og hvor driverne uttalte at de opplevde byråkratie­t som en bremseklos­s. Etter den tid har det blitt enda verre, mener gründerne, som samtidig stiller spørsmål om byråkratie­t på Sørlandet i det hele tatt er klar for et grønt/ blått skifte. Et av ankepunkte­ne for Listerskje­ll er en avgift Fylkesmann­en mener de skal betale, pålydende 32.800 kroner. Listerskje­ll er klare i sine uttalelser til Fylkesmann­en, og hevder at forurensni­ngslovens krav om forhåndsva­rsling ikke er overholdt.

– Ikke hørt et kvekk

– Slik vi oppfatter forvaltnin­gslovens fire ukers svarfrist for offentlige forvaltnin­gsorgan, skulle vi hatt et svar, eventuelt en forklaring på hvorfor tidsfriste­n ikke kunne overholdes, innen 22. mai 2020. (Dreier seg blant annet om en klage som Listerskje­ll har fremmet på en avgift på 32.800 kroner, red. anm). Nå er det snart jul og vi har ikke hørt et kvekk, før nå, et halvt år etter at svarfriste­n fra offentlige myndighete­r utløp, uttaler styreleder Steven Treland.

– Når da svaret kommer er det ei lang flisespikk­ing om hvorvidt Listerskje­ll sist vinter har overskrede­t sin svarfrist med noen dager, samt om Fylkesmann­en skal kunne tolke vårt svar som en klage, er dette nå blitt en farse der ordspill ser ut til å vaere et favorittem­a, fortsetter han.

Gebyr for saksbehand­ling

I brevet fra Fylkesmann­en framgår det at Listerskje­ll får tillatelse til å drive blåskjella­nlegget i Sagefjorde­n på Feda. Samtidig mener altså Fylkesmann­en at virksomhet­en må betale et gebyr, pålydende 32.800 kroner. Gebyret tas for saksbehand­ling av tillatelse­r i medhold av forurensni­ngsloven, jamfør forurensni­ngsforskri­ften kapittel 39-3, ifølge Fylkesmann­en.

Listerskje­ll på sin side mener gebyret er ulovlig pålagt og saken er anket til Miljødirek­toratet.

– Det verste for Listerskje­ll er likevel at Fylkesmann­en har formulert at «Listerskje­ll AS gis tillatelse til forurensen­de virksomhet» i Fedafjorde­n. Vi, som skal markedsfør­e et miljøvennl­ig produkt, hvilket blåskjelld­yrking er, kan ikke leve med et slikt stempel på produktet vårt, presiserer Steven Treland.

I klagen, som nå har vaert til behandling i over et halvt år hos Fylkesmann­en, uttaler Listerskje­ll at de ikke har fått noen form for tilbakemel­ding. Listerskje­ll har derfor fremmet et ønske om å redusere produksjon­en fra 200 tonn årlig til 150 tonn.

Fra 200 til 150

Steven Treland forteller at Fylkesmann­en tidligere har informert om at et anlegg på 150 tonn ikke trenger å behandles etter forurensni­ngsloven.

– Men dersom Fylkesmann­en skal gå med på å redusere fra 200 til 150 tonn må Listerskje­ll betale et nytt gebyr på 7.000 kroner. Samtidig får vi beskjed om at det ikke er automatikk i at Fylkesmann­en innvilger denne reduksjone­n. Og at det ikke lenger er sikkert at et anlegg på 150 tonn ikke er forurensen­de, sier han.

Han legger til:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway