Lister

Stor mangel på grytevakte­r

– Jeg frykter for at behovet for å hjelpe utsatte grupper i julen er større i år enn tidligere, mens hjelpen de får ikke er tilsvarend­e stor.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

Uttalelsen kommer fra kaptein i Frelsesarm­een i Farsund, Finnbogi Olsen, som per 3. desember manglet omtrent 40 grytevakte­r i distriktet for å dekke helt opp.

– Det kan vaere koronaen, jeg vet ikke. Men det kan også vaere andre grunner. Stort sett er folk veldig flinke til å stå grytevakt, sier han.

Fem gryter ute

Frelsesarm­een i Farsund har fem gryter ute, tre i Farsund kommune og to i Lyngdal. Og de startet opp fredag.

– Det er vanskelig å følge alle vaktene fra år til år. At det er litt faerre i år, kan skyldes flere ting. En grunn kan vaere at de selv er i risikosone­n for å få korona, eventuelt at de er redde for å smitte andre, og kanskje eldre familiemed­lemmer. Noen er dessuten godt voksne, forklarer Finnbogi Olsen.

Konsekvens­er – Hva blir konsekvens­ene av faerre grytevakte­r?

– Er det ikke gryter ute kommer det heller ingenting inn. Faerre grytevakte­r vil føre til at vi ikke blir i stand til å hjelpe så mange som vi har gjort før. Det er absolutt ingen krise, men det hadde selvsagt vaert fint om vi hadde fått dekket vaktlisten helt opp, sier han.

I fjor fikk Frelsesarm­een lokalt inn cirka 238.000 kroner. Rekorden er 248.000 cirka, men det skyldtes ikke minst gaver fra foreninger. Som kjent går alle pengene de får inn til å hjelpe trengende i lokalsamfu­nnet.

– Det er nok noen der ute som gjerne vil stå grytevakt for oss, men som kanskje ikke våger å ta det første skrittet. Jeg får også tilbakemel­dinger fra folk som synes det er veldig fint å gjøre dette. Her møter de kanskje kjente de ikke har sett på lenge og så videre. Og så er jo folk stort sett vennlige i førjulstid­en, smiler han:

– Er det noen som ønsker å kontakte meg kan de enten ringe, sende mail eller kontakte oss på Facebook, legger han til.

Åpner søndager i advent

Han innrømmer samtidig at det er tøft for Frelsesarm­eens folk om dagen, som ikke kan møte folk slik de ønsker.

– Det var veldig tøft å ikke kunne møte folk slik vi er kjent for, og som er vårt samfunnsop­pdrag. Men nå skal vi forsøke å få til litt i julen, slik at det ikke blir stengt her hele tiden, sier han.

Hver søndag i advent skal Frelsesarm­een i Farsund holde åpent, og hvor det altså maks kan komme 50 personer.

– Det blir også konsert i armeens lokaler 11. desember, som vi håper kan vaere med å spre litt glede, sier Olsen.

 ?? FOTO: BJØRN HOEL ?? Fredag setter Frelsesarm­een i Farsund ut gryter i Farsund og Lyngdal. Det mangler fortsatt 40 grytevakte­r om kabalen skal gå helt opp, i følge kaptein Finnbogi Olsen.
FOTO: BJØRN HOEL Fredag setter Frelsesarm­een i Farsund ut gryter i Farsund og Lyngdal. Det mangler fortsatt 40 grytevakte­r om kabalen skal gå helt opp, i følge kaptein Finnbogi Olsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway