Lister

Brev til politikern­e fra ansatte ved Farsund voksenoppl­aering

-

Viser med uro og undring på rådmannens forslag o må leggene d hele spesialavd­elingen ved Far sundvoksen opp la e ring. Her går verdifullk­ompetanset­apt. Laerere har gjennom relevant utdanning, kursing, samarbeid med andre instanser og lang erfaring, opparbeide­t verdifull kompetanse og innsikt. Dette har gjort oss i stand til å kunne tilrettele­gge og å gi tilpasset- og individuel­l opplaering til en svaert differensi­ert elevgruppe.

Det sier seg selv at ønsker og behov for opplaering varierer svaert hos eleverme d psykiskutv­iklings hemming og andre psykiske utfordring­er, og elever med ettervirkn­inger etter slag eller trafikkuly­kker. Det er ikke sånn at et tilbud som passer for en enkelt elev vil vaere optimalt for alle elever. Dette er ingen ensartet gruppe.

Uansett bakgrunn og eventuelle diagnoser har disse elevene lovfestet rett til opplaering og vedlikehol­d av grunnlegge­nde ferdighete­r.

Rådmannen går inn for å legge ned hele spesialavd­elingen. De lovpålagte tjenestene skal legges under Enhet for helse og omsorg.

Vi er ikke i tvil om at det finnes ansatte med svaert god kompetanse i helsesekto­ren. Gjennom godt samarbeid vet vi at det gjøres mye godt arbeid der, for mennesker som også er i vår elevgruppe.

Men, vil de helseansat­te kunne gi kvalifiser­t opplaering i generelle ferdighete­r og undervise i grunnskole­fag? Dette er lovpålagte rettighete­r. Vi trenger svar på hvordan det er mulig å gi et kvalitativ­t likegodtun­dervisning­sopplegg utenforund­ervisnings sektoren, og med kun svaert begrensede ekstramidl­er til helsesekto­ren. Voksenoppl­aering er definert innenfor grunnskole­n. Ville det vaere akseptabel­t at elever ved de ordinaere grunnskole­ne i kommunen mistet sine skoleplass­er og i stedet fikk tilbud om samme undervisni­ng i helsesekto­ren?

Samtidig kan erfarne spesialped­agoger miste jobben ved Farsund voksenoppl­aering. Laererne ved Farsund voksenoppl­aering er ansatt i Farsundssk­olen, og blir neppe arbeidsled­ige, men vil kunne skyve ut andre ansatte, med mindre kompetanse og ansiennite­t, ved andre skoler i kommunen. Er laererne ved de andre skolene oppmerksom­me på dette?

Farsund voksenoppl­aering har gjennom de siste fem årene opplevd seks perioder med nedbemanni­ng. Dette har vaert krevende, men fullt ut forståelig. Mottak har blitt lagt ned og politiske svingninge­r har ført til faerre asylsøkere og lavere antall flyktninge­r. Dette gir selvsagt lavere elevgrunnl­ag ved norskavdel­ingen, og nedbemanni­ng er nødvendig og forståelig. Til sommeren mister vi tilbudet om grunnskole opp la e ring for voksne innvandrer­e. Vi aksepterer at synkende elevgrunnl­ag i denne gruppen gjør dette nødvendig, selv om det gjør at vi mister to årsverk ved skolen (et årsverk dekkes av naturlig avgang). Det som nå holder på å skje er noe helt annet.

Slik vi ser det mister nitten sårbare elever, de fleste uten mulighet til å kjempe for seg selv, en lov festetrett til spesialund­ervisning. Nedleggels­en får konsekvens­er for alle ansatte ved Farsund voksen opp la e ring. Både merkantilt ansatt, rengjøring­spersonale og ledelse vil kunne bli berørt. 2,5 laererårsv­erk forsvinner og erfarne spesialped­agoger vil kunne miste en arbeidspla­ss de har bidratt sterkt til å bygge opp.

Ore, 2/12-2020

Siri Ore Elle, Steinar Evjen,

Janet Fossland, Marit Karin

Knustad Gjøvik, Julia Kokott, Sissel A. Marthinsen, Wigdis Nilsen, Anita Quale, Ernst Olaf Torjussen og Trine Barøy Vestøl

Nedleggels­en får konsekvens­er for alle ansatte ved Farsund voksenoppl­aering.

 ?? FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS ?? – Slik vi ser det mister nitten sårbare elever, de fleste uten mulighet til å kjempe for seg selv, en lovfestet rett til spesialund­ervisning, skriver leserbrevs­kribentene i dette leserbreve­t.
FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS – Slik vi ser det mister nitten sårbare elever, de fleste uten mulighet til å kjempe for seg selv, en lovfestet rett til spesialund­ervisning, skriver leserbrevs­kribentene i dette leserbreve­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway