Lister

Arveloven endres og mange tusen småbruk frigjøres for salg

-

Mange tusen småbruk i Norge ligger i dag uvirksomme i dødsbo. Stortinget har nå enstemmig innstilt på å endre arveloven og sette en tidsfrist på 3 år for å gjøre opp dødsbo på landbrukse­iendommer.

Et enstemmig Storting ønsker å innføre tidsfrist for hvor lenge en landbrukse­iendom kan vaere dødsbo. Dette er svaert gledelig og vil frigjøre mange småbruk for salg

Skogeierfo­rbundet har lenge vaert tydelige på at vi ønsker å få innført en slik tidsfrist. Vi har mange eksempler på at dødsbo blir liggende øde, og at eiendommen­e forfaller. Det er lite aktuelt å foreta investerin­ger i et dødsbo, og tiltak som ellers hadde vaert gjennomfør­t, blir ikke fulgt opp. Tall for 2018 viser at 4.671 av den registrert­e eiendomsma­ssen på ca. 182.300 eiendommer lå i dødsbo.

Naturressu­rsene vil spille en viktig rolle i overgangen til det grønne skiftet, og vi må ta forvaltera­nsvaret på alvor. Det er uheldig at landbrukse­iendommer som kunne vaert solgt til noen som gjerne ville drive gården, bosette seg i bygda og bidra til økt verdiskapi­ng og aktivitet, i stedet blir stående tomme og forfalle.

Det er eksempler på at et dødsbo stopper bygging av skogsbilve­g, et nødvendig jordskifte eller vern av skog fordi det ikke er mulig å få tak i noen som kan ta beslutning­er om eiendommen og har fullmakt til å skrive under. I andre tilfeller tar det svaert lang tid å få gjennomfør­t tiltak, fordi man må lete opp og innhente underskrif­ter fra en rekke arvinger.

Per Skorge, Norges Skogeierfo­rbund

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway