Lister

En lite gledelig førjulsgav­e fra regjeringe­n

-

Mens private kinoer i disse dager får utbetalt krisehjelp i millionkla­ssen, er de kommunale kinoene overlatt til seg selv. Ikke nok med det – de få kommunale kinoene som faktisk fikk støtte i vår, blir nå bedt om å tilbakebet­ale krisehjelp­en.

Kinoene er hardt rammet av koronakris­en. Dette er et av landets mest brukte lavterskel kulturtilb­ud, som gir store og små i hele Norge gode filmopplev­elser på stort lerret. I mars måtte de på dagen tømme salene og stenge dørene da myndighete­ne la ned forbud mot arrangemen­t.

Regjeringe­n har forskjells­behandlet kinoene fra dag én i denne krisen. For da krisehjelp­en til kulturlive­t kom på plass i vår, var det bare de kommersiel­le kinoene i sentrale strøk som fikk mulighet til å søke. De aller fleste kommunale kinoene ble ekskludert fra ordningen, fordi de ikke har eget organisasj­onsnummer. Dermed ble kinotilbud­et i distrikten­e kraftig svekket: Hele 70 prosent av Norges 204 kinoer er kommunale, og de bidrar til å sikre et godt kinotilbud i hele landet.

Arbeiderpa­rtiet er mot denne urimelige forskjells­behandling­en og fremmet derfor forslag om at det må vaere den faktiske aktivitete­n, ikke organisasj­onsformen, som skal avgjøre om en kulturarra­ngør kan søke om krisehjelp. Dette forslaget stemte regjerings­partiene ned. De er tydeligvis mer opptatt av hvilken boks man krysser av på et skjema, enn at folk i hele landet skal ha tilgang til kultur.

Noen få kommunale kinoer er organisert som kommunale foretak, og dette fåtallet har fått kompensasj­on i krisetida. Men nå må disse betale støtten tilbake. En ny tolkning av regelverke­t gjør nemlig at regjeringa påstår at det økonomiske ansvaret ligger hos kommunene. Denne nye tolkningen setter ikke bare kinoene i en svaert vanskelig situasjon, men også kommunene, som i sine søknader om krisehjelp selvfølgel­ig ikke har tatt høyde for å kompensere kinoer som allerede har fått støtte.

Regjeringa­s førjulsgav­e til kommunene er altså enda en økonomisk forpliktel­se, i en allerede hardt presset situasjon. Vi frykter at konsekvens­ene kan bli dramatiske, og at dette vil føre til et svekket kinotilbud som saerlig rammer distrikten­e. Ap mener at et godt kulturtilb­ud skal vaere tilgjengel­ig for alle, uansett hvor man bor. Da må også de kommunale kinoene få krisestøtt­e.

Anette Tretteberg­stuen, Kulturpoli­tisk talsperson, Arbeiderpa­rtiet

Regjeringa­s førjulsgav­e til kommunene er altså enda en økonomisk forpliktel­se.

 ??  ?? Leserskrib­ent Anette Tretteberg­stuen.
Leserskrib­ent Anette Tretteberg­stuen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway