Lister

«Jeg fikk masse oppmerksom­het veldig raskt»

Han er født i Oslo og beskriver seg selv som «Vålerenga-gutt». Utdanninge­n tok på Vestlandet hvor han også møtte sin kone, og hva mener egentlig hun om bilde av mannen sammen med Erna Solberg?

- THOMAS GRØNVOLD thomas@lister24.no

Jeg har vaert mindre hjemme. Det merker barna, jeg merker det på dem og min kone har også merket at jeg har vaert mindre hjemme, forteller Ronny Bjørnevåg. Det fleste vil nok forbinde ham med korona og som leder av smittespor­ingsteamet i Lyngdal. Til vanlig er han «kommunalsj­ef for samskaping og innovasjon».

– Hvordan har den siste tiden vaert?

– Det har vaert hektisk og det er mye etterslep siden det stort sett har gått i korona de siste tre ukene. Jeg har 1.700 uleste e-post nå. Jeg beklager, men jeg skal svare dere, sier Ronny Bjørnevåg.

gift og har fire barn på 6, 10, 12, 15 år. Men hvordan havnet han i Bjørnevåg, midt mellom Farsund og Lyngdal? Vi skrur tiden litt tilbake.

– Jeg studerte for å bli vernepleie­r i Sogn og Fjordane. Jeg var ferdig i 2001. Så gikk veien videre derfra til Bergen. I Bergen studerte jeg grunnfag i psykologi, aldersdeme­ns, systemisk terapi og familieter­api. Her møtte jeg også min kone som er fra Bjørnevåg.

har jobbet i omsorgssek­toren siden han var 18 år. Han har vaert på sykehjem, i omsorgsbol­ig og i hjemmesyke­pleien. Etter å ha bodd i Bergen og jobbet i Bergen kommune, var det på tide å flytte på seg.

– Min kone er enebarn og hun hadde odelsrett på Bjørnevåg gård. Så da bestemte vi oss for å flytte hit.

– Blir det mye gårdsdrift?

– Det blir ikke mye av det. Vi har forpaktet vekk jorda. Vi har også en del skog.

jobben sin, pakket første flyttelass­et og kjørte sørover. På veien ned sendte han en åpen søknad til Lyngdal kommune.

– Jeg ble kalt inn til intervju og gjennomfør­te samtidig som jeg leverte flyttelass­et. Så satte vi oss i bilen å kjørte nordover for å hente resten. Da vi ankom

Hver gang jeg har bursdag legger kameratene mine ut det bilde på Facebook

Bergen hadde jeg fått tilbud om et vikariat i Lyngdal.

Han ble ansatt som «fast vikar».

– Jeg var en av de første «faste vikarene» i kommunen. Det var en omstridt ordning. Jeg bant opp tiden min til kommunen, men så kunne de bruke meg til det de ville, forteller ham.

Han fikk tillit og lov til å jobbe med flere spennende prosjekter av davaerende rådmann i Lyngdal, Evy-annie Evensen. Han skryter også av tidligere rådmann Normann Udland og han som er kommunedir­ektør nå, Kjell Olav Haeåk. Etter noen år ble han enhetslede­r for hjemmebase­rt omsorg i kommunen.

han bli kjent over hele landet for et bilde sammen med Erna Solberg og Ingunn Foss. Han var prosjektle­der for Lyngdal kommunes satsing på velferdste­knologi i eldreomsor­gen. Bjørnevåg skulle ta i mot Høyre-lederen og stortingsp­olitikeren. Det ble tatt et bilde som viste en mystisk bul i buksa fra lysken og nedover låret. VG laget saken med overskrift­en: «Jo da, han var glad for å møte Erna ...» med ingressen: «Ronny Bjørnevåg svinger ikke så mye til høyre som det kanskje ser ut som.»

– Hvordan opplevde du den saken?

– Det er jo sånn det er. Jeg fikk masse oppmerksom­het veldig raskt. Hver gang jeg har bursdag legger kameratene mine ut det bilde på Facebook. Jeg ble stoppet på gata og kona fikk høre det på jobb.

– Hva tenkte hun om dette?

– Nei, ikke noe spesielt. Det er ikke det verste å ha hengende over seg? sier han og ler og legget til:

– Det er jo bare humor fra avisen sin siden. Det er helt greit og det tåler jeg jo.

møtt Erna Solberg et par ganger etterpå. Det har ikke blitt tatt opp av hverken Bjørnevåg eller statsminis­teren, men bildet forfølger ham den dag i dag.

– Før korona så hadde jeg vaert mye rundt for å holde foredrag. Det som er vanlig, er å google foredragsh­olderen så du har bakgrunnsi­nfo du kan presentere om vedkommend­e før han skal holde foredrag. Hvis du gjør det med meg, er det første bilde du får opp av meg og Erna med link til VG sin sak.

Ronny Bjørnevåg har bodd de siste 14 år på Bjørnevåg. Siden 2006 har han jobbet for Lyngdal kommune.

–Jeg har ikke savnet Bergen en eneste dag. Det er en fantastisk plass og jeg stortrives her. Jeg har en jobb med mange gode kolleger og en fantastisk familien som det skal bli bra å få brukt mer tid på framover, forteller han.

– Hva liker du å gjøre når du ikke er på jobb?

– Vi bruker mye naerområde­t på Bjørnevåg. Det kan vaere sjøen, naturen og fjellet. Før korona var vi ofte på kino i Lyngdal og hadde lørdagshan­del i Handelspar­ken. Det har det blitt lite av den siste tiden. Jeg er jo fra Oslo og «Vålerenga-gutt». Men de siste ukene har jeg ikke sett én kamp.

gått mye tid til jobb og korona. Fredag 13. november gikk alarmen i Lyngdal kommunes kriseledel­se. Det ble varslet at et større lokalt smitteutbr­udd kunne vaere under oppseiling i kjølvannet av flere religiøse samlinger i en rumensk menighet i Betania-lokalene. Over 70 personer i Lyngdal fikk påvist covid-19 i det store smitteutbr­uddet.

– Jeg er kjempestol­t over dem som jobber på luftveiskl­inikken. De har prestert langt over det som de har vaert organisert for å klare å håndtere. Kommunen kom inn og bisto på tvers av avdelinger, og vi fikk vist at vi kan omstille oss raskt.

Vi er i starten av desember 2020 og antall smittede har gått ned. Situasjone­n i Lyngdal er under kontroll. Vanligvis pleier Ronny Bjørnevåg å ha kontroll på julegaver og laget julebakst sammen med resten av familien. Det har han ikke fått tid til i år.

– Vi har begynt med julebakste­n nå. Desember blir mer hektisk og må komprimere­s mer. Vi er veldig glad i jula og feirer den skikkelig. Jeg gleder meg til jul og det gjør unga også. Det blir en god jul, selv om den blir annerledes, sier Ronny Bjørnevåg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway