Lister

Malin er blitt puslespill­kjendis

To opptredene­r på TV førte til at fremmede begynte å sende Kvinesdals varaordfør­er Malin Stokkeland brev og puslespill i posten. Hun eier i dag over 2.500 puslespill.

- ALEXANDRA INDSETH LANGEGARD alexandra.langegard@lister24.no

– Nå i koronatide­n hvor man ikke kan besøke noen, kan jeg anbefale å pusle puslespill. Det er en veldig fin juleaktivi­tet for hele familien. Jeg har 15 julepusles­pill. De har jeg puslet den siste måneden. I tillegg til mange andre puslespill da, forteller Malin Stokkeland.

Varaordfør­er

Stokkeland er varaordfør­er i Kvinesdal og prosjektan­satt i Lister Kompetanse. Hverdagen er ofte hektisk og innebaerer mange møter med mennesker. Heldigvis har hun funnet sin egen metode for å koble helt av.

I kjelleren har hun over 2.500 puslespill. Den nåvaerende verdensrek­ordholdere­n er brasilians­ke Luiza Figueiredo med sine 1047 puslespill. Derfor har varaordfør­eren åpnet dialog med Guinness World record. Rett skal vaere rett.

I både februar og november figurerte hun i Norge Rundt. Tv-sendingene førte til at hun over natten ble kjendis i det norske puslespill­miljøet.

– Flere fremmede begynte å sende meg brev og puslespill i posten. Jeg sendte Kvinesdal-pin tilbake. Men den gangen en dame sendte meg nesten 50 puslespill, tilbød jeg meg å betale porto, forteller varaordfør­eren og ler.

Puslespill-grupper

På Facebook er hun medlem i en rekke puslespill­grupper. Her har hun blant annet blitt kjent med to blinde puslespill­entusiaste­r. På spørsmål om hun pleier å poste bilder av samlingen sin i gruppene svarer den uoffisiell­e verdensrek­ordholdere­n ydmykt at hun venter til hun har noe spesielt å dele. Hun skal vurdere å dele bilde av veggen i stua, som er dekket av et puslespill på 18.000 brikker.

Norge rundt-opptreden førte også til at moren til en vordende konfirmant tok kontakt. Hun ønsket å gi sin puslespill­interesser­te datter en konfirmant­gave litt utenom det vanlige.

– Så for noen uker siden kom hun på besøk. Det ble pusling hele helgen og var veldig gøy! Hun eide selv omtrent 20 puslespill. Men det var vel omtrent så mange som jeg sendte med henne etter helgen også, forteller Stokkeland og smiler.

Startet tidlig

Interessen startet da hun og søstera skulle vaere alene hjemme som små. Foreldrene kjøpte i den anledning et puslespill til hver.

– Men jeg fikk bare 200 brikker. Søstera mi fikk et med 400 brikker i. Men hun er nesten 12 år eldre da, sier hun og ler.

Nå er hun eier av en rekke ulike varianter. I kjelleren viser hun fram puslespill med pels, som lyser i mørket, og 3D-puslespill som skifter motiv når man beveger det. Hun har også ulike Escape Room-puslespill. I disse vet man ikke eksakt hvordan motivet blir når man starter å pusle det, men man får hint og gåter underveis. Som regel pusler hun alene med en krim-lydbok på øret. Av og til pusler hun foran Tv-en. Dette har gjort at hun for eksempel husker akkurat hvilket puslespill hun puslet da langrennsl­øper Anders Aukland vant Marcialong­a.

– Huset ditt brenner. Redder du noen puslespill?

– Hehe. Nei, jeg hadde nok heller tatt med noen fotoalbum. Men det er mange som har sagt til meg at jeg burde forsikre spillene. Likevel tror jeg at innboforsi­kringen dekker det, sier hun.

Laget egne brikker

Det verste hun kan oppleve, puslespill­messig, er når hun oppdager at puslespill­et mangler en brikke. Ved flere anledninge­r har hun måttet grave gjennom innholdet i støvsugerp­oser. Det endte opp med at hun la ned veto mot bruk av støvsuger i puslespill-kjelleren.

– Det går heldigvis an å lage sine egne brikker. Jeg har gjort det ved hjelp av Youtube. Men det har ikke vaert helt vellykket, innrømmer hun.

Hun er alltid på leting etter puslespill­salg. Men ekstra gøy synes hun det er å lete etter gamle puslespill i bruktbutik­ker. Hun har en gjeng med «hjelpere» som jevnlig tråler bruktbutik­ker sammen med henne. Her leter de i alle kriker og kroker. Av og til har de funnet opptil 100 år gamle puslespill hvor brikkene er laget med sag. En gang motorsykli­sten var på tur i Bergen falt hun pladask for et puslespill. Dessverre hadde hun ikke plass til å frakte det hjem i motorsykke­lvesken. Løsningen ble å holde det av i butikken fram til hun kom seg opp igjen til Bergen med bil.

Evje-kvinnen sammenlign­er det å kjøre motorsykke­l med å pusle puslespill.

– Når du er inni hjelmen får du ryddet litt i tankene. Det får man også ved å pusle. Jeg kan anbefale det til alle, sier hun entusiasti­sk.

I år har puslespill­entusiaste­n slått på stortromma når det kommer til egen julegave.

– På onsdag skal jeg hente vårt nye familiemed­lem Puzzle. En nydelig liten kattefrøke­n. Jeg tenker det blir fint når vi skal «slåss om brikkene».

Det er mange som har sagt til meg at jeg burde forsikre spillene

Malin Stokkeland

 ??  ??
 ??  ?? Dette er bare et av Stokkeland­s puslespill­rom. - Her har jeg lagret alle de som har 500 brikker, forklarer hun
Dette er bare et av Stokkeland­s puslespill­rom. - Her har jeg lagret alle de som har 500 brikker, forklarer hun
 ??  ?? Her viser hun fram det eneste puslespill­et hun ikke har klart å fullføre. Dette var fordi brikkene var seige og lite samarbeids­villige.
Her viser hun fram det eneste puslespill­et hun ikke har klart å fullføre. Dette var fordi brikkene var seige og lite samarbeids­villige.
 ??  ?? En gang inviterte hun kjente til dugnad for å organisere og pusse opp det største puslespill­rommet.
En gang inviterte hun kjente til dugnad for å organisere og pusse opp det største puslespill­rommet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway